Gouda wil thuis kampioen worden

7 April 2019, 10:42 uur
Daan de Heer aan de bal (archieffoto)

Gouda had zaterdag kampioen kunnen worden door een zege bij en op achtervolger SC Woerden. De uitwedstrijd werd evenwel met 2-1 verloren. Kennelijk wil de Goudse ploeg het kampioensfeest volgende week lekker thuis vieren.

door Hans Sanders

De thuisclub moest beslist winnen om nog een kans op de nacompetitie te houden. Om in de juiste sfeer te komen had de selectie een bus georganiseerd voor deze belangrijke uitwedstrijd en met een volle dubbeldekker met spelers, staf, kader en supporters, werd de reis naar het toch niet zo verre Woerden aangevangen. Gouda had daarbij de wetenschap dat het na zaterdag zo nodig nog 5 herkansingen op het winnen van de titel zou krijgen, nog afgezien van achtervolgers die zichzelf door verlies uit zouden schakelen.

Dat gebeurde zaterdag al en wel met WDS en VEP, die Gouda, na verliespartijen bij Sportief en Moerkapelle, niet meer in kunnen halen. De koploper in de derde periode, Kamerik, blijft wel in de race door een 2-3 uitzege bij Linschoten (op 14 punten achterstand), terwijl SC Woerden in theorie de 15 punten achterstand door alle resterende wedstrijden te winnen nog in kan halen als Gouda alles verliest. Voor Gouda is één overwinning in 5 wedstrijden dus voldoende om de titel te veroveren.

Theorie
Tot zover de theorie. In de praktijk liet het kennelijk gespannen Gouda zich in de beginfase aftroeven door de felle thuisploeg, die geleerd had van de uitwedstrijd, toen Gouda met een aantal counters in de slotfase met 9 man toch uitliep naar een 4-1 zege. Sommige ploegen in deze afdeling kunnen niet anders dan sterk verdedigend spelen, Woerden kan wel anders, maar hield bewust 7 man achterin om via de snelle voorwaartsen het Gouda lastig te maken en achterin weer de nul te houden. Niet voor niets heeft SC Woerden de minst gepasseerde verdediging in 4B en speelde het ook nog de laatste 3 wedstrijden 0-0. Ditmaal moest Woerden het hebben van via uitvallen afgedwongen corners. Die vielen allemaal voor Woerden aan de linkerkant, zodat een goede rechtspoot, met ook nog een stevig windje in de rug, via indraaiende corners voor veel gevaar kon zorgen en dat leverde de thuisploeg binnen een kwartier een 2-0 voorsprong op. Aan het eind van de eerste helft kreeg Gouda wat meer greep op de rommelige wedstrijd en in de tweede helft kreeg het zelfs een licht overwicht, al bleven de counters van de thuisploeg soms knap gevaarlijk. En omdat de scheidsrechter (te?) veel toeliet en het daardoor een zeer fysiek duel werd, was het moeilijk door de overmacht van stevig ingrijpende verdedigers heen te breken. Toen de referee ook nog de Goudse gelijkmaker om een voor Goudse spelers en supporters onterechte reden afkeurde, zat er niets anders op dan te berusten in de tweede nederlaag van het seizoen.

Volgende week kan Gouda thuis de titel wederom binnenhalen door te winnen van Sportief, waarvan uit eerder in de laatste 20 minuten met 5-1 gewonnen werd. Vandaag won Sportief overigens thuis met 4-3 van de nummer 2, WDS, en blijft zo ongeslagen in de derde periode, wel op 4 punten afstand van koploper Kamerik.

Aanvallend
Gouda begon even aanvallend, maar Woerden nam het initiatief snel over en trachtte vanuit een gesloten en felle verdediging de snelle voorwaartsen te lanceren. Gouda speelde met een andere achterhoede dan de laatste weken en dat zal zeker niet bijgedragen hebben aan zekerheid achterin. De thuisploeg werd verder geholpen door een straf windje in de rug en toen in de 7e minuut een aanval ten koste van een corner gestuit werd, kreeg Gouda te maken met een serie van drie vanaf links indraaiende corners genomen door Hamza Hajji, waarvan de derde in de 8e minuut bij de eerste paal via Jeffrey Buijt binnenviel, 1-0.

In de 15e minuut weer een corner na een uitval en nu was deze ene al genoeg voor een doelpunt. De indraaiende corner werd door Kees Jansen via de onderkant van de lat kennelijk achter de lijn binnen gekopt, want scheidsrechter Streef constateerde, net als de spelers van SC Woerden, dat de bal achter de doellijn geland was, zodat het feit dat Gouda de bal weggewerkt had er niet meer toe deed, 2-0 in de 15e minuut. Probeer daar maar eens van terug te komen!

In de 20e minuut het grootste gevaar van Gouda in de eerste helft. Gouda kreeg een vrije trap op rechts net buiten de "16". Daan de Heer zette zich achter de bal en het leer werd een aantal malen ingeschoten, maar twee keer uit het doel gewerkt. In de 38e minuut een goed schot van Issam el Bouazatti, door de keeper tegengehouden en door de verdediging verder weggewerkt. In de 39e minuut kreeg Zenon van Elst terecht geel toen een speler er doorheen dreigde te gaan en hij dat onreglementair verhinderde. In de pauze werd Zenon vervangen door Stephan Kapteijn.

Overwicht
Gouda had in de tweede helft een licht overwicht met de wind in de rug, maar voor SC Woerden maakte dat niets uit, want ze hadden de verdedigende stellingen toch al permanent goed bezet. Toch kreeg Gouda nu wat meer kansjes. Zo verloor de wat onzekere thuiskeeper Ramon Hoveling in de 57e minuut pardoes de bal die hij vast leek te hebben, maar Daan kwam net te laat om de bal in het lege doel te plaatsen en zo werd het een corner. Gouda kreeg nu ook diverse corners, bijna allemaal op links. Daar waar Woerden dat voor rust uitbuitte, had Gouda corners nodig op rechts, waar linkspoot Daan de Heer dan voor indraaiend gevaar had kunnen zorgen. In de 59e minuut kopte Issam uit een corner van links net voorlangs.

In de 68e minuut raakte Hassan Ouahabi door toedoen van een tegenstander geblesseerd en hij werd vervangen door Tim Benschop. Een minuut later ging broer Hoessein Ouahabi diep samen met een verdediger en hij kwam als eerste gehinderd bij de bal, maar schoot het leer hoog over het doel. In de 73 minuut weer een corner, maar Gouda wist daaruit de bal herhaaldelijk niet door de blauw-witte muur te krijgen en schoot uiteindelijk de bal zover uit de richting, dat die over de zijlijn ging. In de 82e minuut wisselde trainer Peter Huisman aanvallend door Pim de Visser in het veld te brengen voor Jeffrey Tang.

In de 85e minuut soleerde Issam el Bouazatti net binnen het strapschopgebied langs een aantal verdedigers en werd door de nummer 6 duidelijk onderuit getikt. Ook nu toch weer veel protesten, zoals de hele wedstrijd, ook nu de scheidsrechter toch terecht naar de penaltystip wees. Specialist Daan de Heer zette zich achter de bal en schoot onberispelijk de 2-1 binnen in minuut 86, zijn 23e van het seizoen.

Buiten een aantal counters, soms net aan door keeper Mees van den Berg onschadelijk gemaakt of niet goed uitgespeeld door de langzamerhand vermoeide thuisspelers, was het Gouda dat aanviel. Een aantal malen werd de bal door de verdedigers rechtstreeks richting spoorlijn geschoten achter het eigen doel en er ontstond zelfs even een tekort aan ballen. Ook gingen thuisspelers steeds vaker liggen, kortom de thuisploeg deed er alles aan de drie broodnodige punten met ontregelen en tijdrekken over de streep te trekken. Vandaar dat de scheidsrechter, in tegenstelling tot na de eerste helft, nu zelfs 6 minuten extra liet spelen.

Andere gedachten
In de eerste minuut van de 6 minuten extra speeltijd eindelijk een Gouda-corner op rechts, genomen door Daan met links. Michel Bloemen kon daaruit vrij inkoppen, maar kopte helaas over het doel. In de derde minuut van de extra tijd een vrije trap voor Gouda op links, met uiteraard een overvol strafschopgebied. Zoals gebruikelijk deze wedstrijd veel lijf aan lijf werk over en weer. De voorgeschoten bal werd half weggewerkt en door Michel Bloemen in de rebound vol op de slof genomen; een pracht goal, onhoudbaar voor de keeper en de 2-2 werd gevierd. Ook de scheidsrechter leek akkoord met het doelpunt, maar de alweer felle protesten van de thuisploeg brachten hem kennelijk toch op andere gedachten, daarmee de regel negerend dat hij een overtreding, als het er al één was, zelf waargenomen moet hebben. En dan had hij toch echt wel direct gefloten, had hij dat waargenomen. De toch ogenschijnlijk zo zwaar getroffen speler wist even later niet hoe snel hij weer het veld in moest rennen, nadat de thuisploeg de vrije trap mee had gekregen, in plaats van een doelpunt voor Gouda. Zo zie je maar weer, protesteren loont!

Zo had de thuisploeg wat het wilde, een overwinning en hield het de kans op nacompetitie met bloed, zweet en tranen in stand. En onverdiend kon dat niet genoemd worden. De Gouda-spelers waren uiteraard toch diep teleurgesteld en met name Michel Bloemen had het gevoel dat hij bij de scheidsrechter vandaag geen goed kon doen. Maar Gouda moet maar bedenken dat er in 21 wedstrijden altijd zo'n pot tussen kan zitten en dat, als je jezelf in een positie manoevreert dat je flink in de achtervolging moet, het ook wel eens verkeerd kan aflopen, want verdedigen is nu eenmaal een stuk makkelijker dan aanvallen. Dus volgende week graag weer vanaf minuut 1 bij de les, dan moet het goed komen!

ZATERDAG 6 APRIL 2019: SC WOERDEN - SV GOUDA 2-1.
DOELP. JEFFREY BUIJT 1-0 (8E MINUUT); KEES JANSEN 2-0 (15E MINUUT); RUST; DAAN DE HEER 2-1 (PENALTY; 86E MINUUT)