Gouda verliest ongeslagen thuisstatus

13 May 2019, 09:53 uur

Gouda 1 speelt als kampioen alleen nog om de sportieve eer en dat leidde zaterdag, mede als gevolg van de vele invallers achterin, bepaald niet tot een galavoorstelling. Ook WDS wist weinig meer dan wat goede wil en veel inzet op de grasmat te leggen, zodat er voor het publiek, ondanks een lekker zonnetje, niet al te veel te genieten was. Uiteindelijk wist WDS de redelijk gelijkopgaande strijd met te veel ongewilde medewerking van Gouda te winnen (1-2) en deed zo goede zaken richting het bereiken van de nacompetitie.

Mede door de andere uitslagen heeft WDS het vasthouden van de derde plaats nu geheel in eigen hand gekregen. Dan moet het, afgezien van de uitslagen van volgende week als WDS en VEP rust hebben, wel de laatste wedstrijd op 25 mei uit bij Rohda '76 winnen, een voor hen traditioneel lastige. Kamerik lijkt op weg naar het winnen van de derde periode, want enige achtervolger Moerkapelle verloor verrassend met 2-0 bij de nummer laatst, SPV '81 en staat nu op 6 punten met nog 2 wedstrijden te gaan. Volgende week heeft Kamerik dus uit bij Moordrecht aan 1 punt genoeg voor die titel en een plek in de nacompetitie.

Daar waar WDS vandaag eindelijk eens behoorlijk compleet was, op de keeper na, kampte Gouda om uiteenlopende redenen met veel niet inzetbare spelers. Keeper Mees van den Berg heeft een elleboog-blessure en werd verdienstelijk vervangen door de keeper van het negende Tobias Hommen (20). Mike van Dam is nog herstellende van zijn hersenschudding en gaat dinsdag weer voorzichtig in training. Nick van der Elburg en Hassan Ouahabi waren ook niet beschikbaar. Zenon Elst versterkte het derde, dat de zware uitwedstrijd bij ASW 1 ruim won en zo aan kop blijft en er voor kan gaan zorgen dat het tweede weer reserve 3e klasse kan gaan spelen, belangrijk voor de aansluiting met het eerste.

Aftasten
Het aftasten duurde vandaag niet lang. Al na drie minuten stuurde rechtsback Jilles Oosterom diepgaande aanvoerder en middenvelder Jessy Hoekstra weg over rechts, die de bal teruglegde op de inlopende Hoessein Ouahabi. Hij schoot de licht opstuitende bal snoeihard en laag in de linker benedenhoek, achter kansloze en toch goede invaller doelman Dylan Griffioen (20), 1-0. Een pracht goal!

Drie minuten later was het alweer gelijk. Eric Cromwijk werd links van het midden weggestuurd. Dat dit in buitenspelpositie gebeurde werd alleen vastgesteld door de vele kenners langs de lijn ter hoogte van de laatste verdedigingslinie, maar vreemd genoeg niet door de Gouda-grensrechter. Zo kon spits Eric Cromwijk de Gouda-keeper verschalken en uiteraard was het scheidsrechter Jaap Rip niet euvel te duiden dat hij zijn zegen aan deze treffer gaf. Daarna vooral veel middenveldspel en wat speldenprikjes. De vooraf gevreesde Driebrugse luchtbrigade gaf vandaag bij corners en vrije trappen niet thuis, mede door goed Gouds kopwerk of dapper ingrijpen van keeper Hommen.

In de 33e minuut een reeks Goudse kansen in de "16", waarvan de laatste uit de rebound de beste was, maar de de laatste tijd zo trefzekere Issam el Bouazatti raakte de vrije bal totaal verkeerd en schoot hoog over. In de 38e minuut werd Max van Iersel na een mooie combinatie vrijgespeeld en alleen voor keeper Griffioen krulde hij de bal jammerlijk over de rechter kruising in plaats van binnen. Wat 100% kansen betreft had Gouda met een voorsprong moeten gaan rusten, maar de stand was net als de eindstand in de uitwedstrijd nog steeds 1-1.

Rebound
Na rust kreeg WDS ook een paar mooie kansen. In de 49e minuut werd de linksbuiten over links (waar anders) weggestuurd, maar hij schoot vrij voorlangs. In de 55e minuut een goede redding van de Gouda-keeper en de rebound werd over geschoten.

In de 60e minuut weer een kans voor Max van Iersel, door een foutje achterin en hij passeerde daarna de keeper, maar zijn linker been werd net buiten het strafschopgebied door de sluitpost aangetikt, waardoor Max viel en zo de bal niet in het lege doel kon werken. De scheidsrechter zag er geen kwaad in en dus kwamen WDS en de keeper goed weg.

In de 68e minuut werd linksback Jeffrey Tang, met terecht geel op zak, vervangen door Pascal van Buiten, die dezelfde postiie overnam. Een minuut later een op het oog onschuldige aanval, waarbij Gouda-keeper Hommen de bal wilde wegwerken, maar de vandaag centraal achterin spelende Kjeld Both de bal langs zijn eigen keeper tikte en hij wist het leer daarna niet meer te temmen en de bal hobbelde lullig in het doel, 1-2, uiteraard tot grote vreugde van de gasten.

In de 73e minuut weer een kans voor Max van Iersel, maar twee verdedigers van WDS storten zich vliegend voor het schot, ten koste van een oplapbeurt. Gouda bleef nu voornamelijk de aanvallende ploeg en WDS hield tegen ten einde de kostbare voorsprong over de streep te gaan trekken. In de 76e minuut werd de bal weer voor het doel gebracht en inlopende spits Hoessein Ouahabi kwam daarbij ongelukkig onzacht in aanraking met de uitkomende keeper, zodanig dat Hoessein met knieletsel op een brancard van het veld gedragen moest worden, bepaald geen fijn moment. Hopelijk valt de schade mee! De wegsspringende bal werd door Michel Bloemen in de voeten van een WDS-verdediger geschoven en vervolgens over de zijlijn gewerkt. Voor Hoessein kwam onder nummer 16 Joel Krijgsman in het veld.

Scrimmage
In de 80e minuut een enorme scrimmage voor het WDS-doel en de bal ging uiteindelijk via de keeper, zonder dat hij er weet van had, met veel effect wonderbaarlijk genoeg tegen de buitenkant van het zijnet aan en dus corner, daar waar een groot deel van het publiek dacht dat de bal in het doel rolde.

In de 86e minuut een reeks corners voor Gouda, maar dat leidde wel tot gevaar, maar niet tot de gelijkmaker. In een daarop volgende counter ging WDS er razendsnel over rechts vandoor, maar de voorzet werd bij de linker paal totaal verkeerd geraakt en daarom vrij naast geschoten. Dat was de laatste grote kans vandaag en na een minuutje extra tijd vond de behoorlijk leidende scheidsrechter Rip uit Zoeterwoude het welletjes en was deze tamelijk sportieve wedstrijd in een gelukkige maar broodnodige overwinning voor WDS geeindigd. De Driebruggers zullen er niet om malen hoe de drie punten binnen gesleept waren, maar vooral dat het gelukt is. Gouda trainer Peter Huisman was begrijpelijk niet zo tevreden, omdat hij vond dat er twee goals weggegeven waren door grote verdedigingsfouten en dat er te weinig van de grote kansen benut waren. En daar lijkt geen speld tussen te krijgen!

Volgende week de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen Rohda '76, dat vandaag na 1-0 voor bij rust toch met 2-3 verloor van SC Woerden. Uit won Gouda met 1-2 van Rohda '76, toen nog koploper. Het kan verkeren...

ZATERDAG 11 MEI 2019: GOUDA - WDS 1-2.
DOELP. HOESSEIN OUAHABI 1-0 (3E MINUUT); ERIC CROMWIJK 1-1 (6E MINUUT); RUST; KJELD BOTH 1-2 (EIGEN DOEL; 69E MINUUT)

Door: Hans Sanders