Gouda overklast Linschoten: 6-1

24 March 2019, 10:34 uur

Gouda heeft zaterdag weer een grote stap gezet richting de titel. Niet alleen won het ruim (6-1) van de winnaar van de tweede periode Linschoten, maar de eerste wedstrijd van de "dubbel" tussen de nummers 2 en 3, WDS en Woerden, eindigde in 0-0. En dat betekent twee punten uitlopen op beide teams. Volgende week gaan deze teams in Woerden op herhaling, terwijl Gouda inhaalt bij de hekkensluiter SPV '81, dat maar nipt met 4-3 verloor bij de nieuwe nummer 2, VEP. De voorsprong van Gouda op VEP is 15 punten en die op WDS 14 verliespunten. Kortom, Gouda zit in een zetel wat betreft de titelkansen en trainer Peter Huisman durfde na afloop wel uit te spreken dat Gouda nu kampioen moet worden.

door HANS SANDERS

Gouda kende enkele personele mutaties. Op linksback was terug de ijzersterk spelende Jeffrey Tang, die na zijn rode kaart uit bij Linschoten een schorsing van 5 wedstrijden gekregen had. Nick van der Elburg kon nu dus weer terug naar het centrum achterin. Rechtsback Jilles Oosterom was afwezig wegens familieomstandigheden en Zenon van Elst nam zijn plaats in. De met lichte blessures kampenden Michel Bloemen en Kjeld Both namen plaats op de bank. Bij de tegenstanders stond de keeper van het tweede op doel, Maikel Paling. Omdat Linschoten de laatste wedstrijden tweemaal twee keer rood had ontvangen, moest hun opstelling ook aangepast worden. Ook trainer Ben Rietveld was twee wedstrijden geleden heengezonden en hij had daar kennelijk van geleerd, want hij gedroeg zich vandaag rustig en voorbeeldig. Dat gold ook voor zijn team, dat sportief speelde en alleen het automatisch protesteren nog niet helemaal afgeleerd had. Kortom een veel aangenamere wedstrijd dan eerder op 19 januari in Linschoten. Ook de op het laatste moment opgeroepen geroutineerde scheidsrechter Isri Shamsoender droeg daar een prima steentje aan bij. Hij hoefde maar 1x geel te trekken en dat zegt genoeg.

Na 1 minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht en de aftrap en goal van de Pupil van de Week, Yassine Zallali die de keeper omspeelde, begon Gouda weer fel aan de wedstrijd en kreeg al snel een corner. Aanvoerder Jessy Hoekstra nam die corner op rechts kort op Daan de Heer, die de bal met links van grote afstand naar binnen draaiend richting doel stuurde, waar de keeper verward werd door de instormende Gouda-spelers en de stuit van de bal en het leer vloog zo onaangeraakt via de paal in de uiterste hoek, 1-0 na 1 minuut (foto boven). Normaal gesproken zeg je geluk, maar dit was zeker al de derde goal dit seizoen van Daan op deze wijze en dan is het iets meer dan dat. In de 4e minuut brak Daan door over links, maar hij stuitte op de keeper.

In de 11e minuut loste een middenvelder van Linschoten onverwacht een stijgend afstandsschot, dat keeper Mees van den Berg noopte tot het verrichten van een prima redding. De corner leverde niets op.
In de 15e minuut onderschepte Daan de bal in de verdediging van de gasten en lifte het leer over de keeper heen, maar ook over het lege doel. Toen volgde een periode van wat speldenprikken over en weer, tot in de 32e minuut Daan de Heer de rechtsback fraai uitspeelde en de bal voor het doel teruglegde (foto onder), waar Issam el Bouazatti hard en precies de 2-0 in de linker benedenhoek binnenschoot.

In de 44e minuut moest keeper Mees attent redding brengen op een lage harde voorzet na een rush over rechts van de ook nu weer snelle en gevaarlijke Jesper Kleiweg. Daarmee brak de rust aan met een geruststellende en verdiende 2-0 voorsprong.

Na de thee begon Gouda weer aanvallend, maar een moment van onoplettendheid bracht een speler van Linschoten uit een counter vrij op links. Uit zijn voorzet schoot Tim Clements in en Mees wist nog half te redden, maar de rebound van Tim was hem te machtg, 2-1. Zo was de spanning plotseling terug en voerde Linschoten de druk wat op. In de 52e minuut wist Gouda ternauwernood de bal met geluk corner te werken en enkele malen was het vrouwen en kinderen eerst. Vrij snel speelde Gouda zich toch weer onder de druk uit en zo glipte Daan de Heer door de verdediging, maar schoot naast en over. In de 57e minuut weer een gevaarlijke aanval, waar de mee opgerukte Jeffrey Tang uit een moeilijke hoek een leeg doel in het vizier kreeg, maar hij naast schoot. Weer een paar minuten later was het wel raak. Gouda combineerde zich vlot door de laatste linie, inclusief de keeper en Hassan Ouahabi mocht het vonnis voltrekken via een verdediger, 3-1 (foto onder)

De grensrechter vlagde wel, maar de scheidsrechter had vastgesteld dat Hassan achter de bal gebleven was en daarom niet buitenspel gestaan kon hebben. In de 63e minuut soleerde Daan de Heer fraai door de Linschoter-verdediging, maar raakte op rechts vrij voor de keeper de bal verkeerd, die naast wapperde. In de 64e minuut een hard schot van de weer opgestoomde Jeffrey Tang, door de keepr corner getikt. Uit de corner een hard schot van middenvelder Stephan Kapteijn, door de keeper met beide vuisten weer het veld in gebokst. Zo stapelden de mogelijkheden voor Gouda zich op, maar vervolgens kwam Linschoten toch nog tot een gevaarlijke counter en hoewel laatste man Nick van der Elburg zich inhield om een botsing te vermijden, bleek die toch niet te vermijden en hij kreeg als enige vandaag terecht geel.

In de 72e minuut kwam weer een debutant uit JO19 in het veld, te weten Joel Kruisman, die zich prima van zijn taak kweet. Hij kwam op rechts voorin te spelen voor Hassan Ouahabi. In de 78e minuut een kans voor Jessy Hoekstra, door keeper Paling tot corner verwerkt. In de 80e minuut weer een voorzet vanaf rechts, door Issam el Bouazatti laag binnengeschoten, 4-1 (foto onder)

Een minuut later verving Tim Benschop, sinds enige tijd blessurevrij en met een wedstrijd van het tweede in de benen, Hoessein Ouahabi. Gouda had inmiddels voorin alle ruimte en kon combineren zoals het wilde. Niet alleen hadden de gasten de handdoek inmiddels gegooid, sommigen zaten er ook fysiek flink doorheen en dan helpt achterin 1 op 1 spelen ook niet echt.
In de 83e minuut weer veel ruimte voor Gouda. Tim Benschop stuurde met een slim passje Daan de Heer weg, die de keeper passeerde en de bal uit een moeilijke hoek in het lege doel deponeerde: een fraaie 5-1 (foto onder).

En nog was de koek niet op. Gouda combineerde langdurig voorin op rechts, tot Daan de Heer bij de cornervlag de nummer 3 Mink Gijs voor hem vond. Daan stuurde de jeugdige opponent schitterend het bos in en legde de bal voor het doel voor de voeten van Issam el Bouzatti, die zo voor de derde keer kon profiteren van zijn "lopende" nummer 10 rol en de 6-1 zonder aarzeling binnenschoot. Zijn tweede hattrick binnen een paar weken, wat hem na afloop een (kleine) SV Gouda bal opleverde. (foto onder).

Hoewel de 7-1 het moegestreden Linschoten nog boven het hoofd hing, bleef het bij de 6-1, waardoor Gouda nu weer precies op een gemiddelde staat van 3 gescoorde goals per wedstrijd en ook het meest gescoord heeft in 4B. Het puntentotaal staat nu al op 50, een weelde jaren niet gekend. Volgende week naar Polsbroek, waar de horde SPV '81 genomen dient te worden. Wint Gouda die wedstrijd, dan kan er weinig meer misgaan en kan het grote rekenen beginnen!

ZATERDAG 23 MAART 2019: GOUDA - LINSCHOTEN 6-1.
DOELPUNTEN: DAAN DE HEER 1-0 (1E MINUUT); ISSAM EL BOUAZATTI 2-0 (32E MINUUT); RUST; TIM CLEMENTS 2-1 (48E MINUUT); HASSAN OUAHABI 3-1 (59E MINUUT); ISSAM EL BOUAZATTI 4-1 (80E MINUUT); DAAN DE HEER 5-1 (83E MINUUT) EN ISSAM EL BOUAZATTI 6-1 (87E MINUUT)