Gouda kan vroege achterstand niet ombuigen

6 October 2019, 13:05 uur
Parole, bureau voor journalistieke producties

Gouda had een flink lijstje afwezigen. Zo ontbraken Jilles Oosterom en Issam el Bouazatti wegens twee verschillende huwelijken, was Nitai Harinandansigh geschorst, moest Mike van Dam een bedrijfscursus volgen en was de van ziekte herstelde Tom van Hoogstraten op de donderdagtraining geblessseerd geraakt.

Kortom, het was wel even puzzelen voor trainer Peter Huisman, die toch met een representatief elftal aan de start kwam. Alleen de bank was nu niet sterk genoeg voor een kwaliteits wissel. Gouda speelde dan ook de hele wedstrijd in dezelfde opstelling. Zaterdag stond Tobias Hommen op doel, die zich goed van zijn taak kweet. Voor Mike van Dam kwam routinier Jeroen van den Berg als linkspoot het centrum van de verdediging versterken. Vooral de afwezigheid van Issam had invloed op het gebruikelijke spelpatroon en het scoren.

Timede
Na 1 minuut stilte wegens het overlijden van een langjarige vrijwilliger van Be Fair begon Gouda wat (te) timide aan de wedstrijd en gaf de thuisploeg zo de ruimte vlot combinerend het Gouda doel op te zoeken. In de 10e minuut leidde dat tot een hard schot van links, dat door keeper Hommen via buitenkant kruising corner werd gewerkt. In de 15e minuut weer een aanval over links, waarbij keeper Hommen glijdend redding wilde brengen, maar de doorglijdende aanvaller botste op de Gouda keeper en de bal stuitte uit de kluts zeer (on)gelukkig voor het grotendeels verlaten Gouda doel en de toegesnelde nummer 10, Bas van der Lugt, schoof de bal in het verlaten doel, 1-0 (foto onder). Behoorlijke leidsman Danny Kaijen gaf, ondanks de botsing tussen aanvaller en keeper, toch zijn goedkeuring aan het doelpunt.

Gouda beet in het vervolg wat feller van zich af en kreeg een groter spelaandeel en ook kansen. In de 24e minuut leek Gouda gelijk te maken. Uit een voorzet van rechts bevond centraal een speler van Gouda zich in buitenspelpositie als de bal hem bereikt had, maar het leer ging ruim aan hem voorbij, waarop de toesprintende Hoessein Ouahabi, ruim 2 meter achter de verdediging vandaan komend, in het fluitsignaal de bal binnenschoot. Helaas volgde de leidsman zijn warrig vlaggende assistent en zo bleef ten onrechte de gelijkmaker uit. (foto onder) . Ook Be Fair dacht eenmaal gescoord te hebben, maar grensrechter Rob van Hegedus had buitenspel geconstateerd.

In de 27e minuut legde Daan de Heer halverwege de Be Fair helft de bal schuin breed op de in het centrum sprintende Pim de Visser, die zijn verdediger er uit liep en alleen op keeper Rick van Hattum afging, maar zijn aanname was niet goed, waardoor de keeper redding kan brengen. In de 34e minuut had de Gouda-keeper een goede redding nodig en zo bleef het 1-0. De andere mogelijkheden schoot Be Fair consequent hoog over of ver naast. Zo kwam de rust met een 1-0 stand en gezien het feit dat de thuisploeg als enige gescoord had en meer balbezit had gehad, was dat niet onverdiend, afgezien van het ten onrechte afgekeurde Gouda-doelpunt.

Feller
Na de thee stond er een feller Gouda in het veld. Aangezien de thuisploeg ook over een goede conditie en fysieke kwaliteiten bleek te beschikken, was het nog niet zo eenvoudig de defensie van de Waddinxveners te slechten. Maar in de 54e minuut leek het ervan te komen. De veel meer in het spel betrokken Pim de Visser speelde op rechts getruct diverse tegenstanders uit, trok naar binnen, maar zijn schot werd geblokt. Pim pikte de naar buiten wegspringende bal weer op, trok weer naar binnen en legde terug op Michel Bloemen (foto onder). Michel haalde verwoestend uit, maar helaas recht op de keeper af, die zijn beste redding van de dag verrichtte, door de snoeiharde bal net over de lat te tippen. De corner leverde niets op.

In de 57e minuut redde keeper Tobias met de voet bij een uitbraak van de thuisploeg. In de 60e minuut was de wedstrijd bijna beslist toen de bal voor Gouda op links uitging. De Gouda grensrechter gaf de ingooi aan Be Fair, de scheidsrechter wees richting Be Fair doel, ingooi voor Gouda. Toen Be Fair toch ingooide, bleven alle Gouda-spelers logischerwijs staan, maar in plaats van af te blazen liet de referee ondanks de door hem veroorzaakte verwarring toch gewoon doorspelen, waarop een enkele Gouda-speler alsnog te laat de achtervolging inzette. Be Fair verprutste de kans echter (gerechtigheid!), daarmee onderstrepend dat hun voorhoede vandaag bepaald geen doelpuntenmachine is.

In de 76e minuut kreeg Gouda (weer) een vrije trap links op een aantrekkelijke plaats, maar Stephan Kapteijn schoot de bal in de muur. In de slotfase kansen voor Hoessein Ouahabi (net naast) en Daan de Heer (hoog over), een indraaiende bal van links van Pim de Visser, net langs de kruising, en tussendoor een goede redding van keeper Hommen en een kopbal van Be Fair naast uit een corner. Zo bleef het bij 1-0, daar waar vele andere uitslagen heel goed mogelijk waren geweest. Het zal Be Fair niet uitmaken, terwijl Gouda het gevoel overhield dat er meer te halen was geweest, zeker als er een glaszuiver doelpunt afgekeurd wordt.

Volgende week de verste uitwedstrijd van dit seizoen in Nieuw Vennep, waar het uit West I toegevoegde FC VVC speelt. Een ploeg die zaterdag de eerste punten veroverde door een 2-3 zege bij Blauw Zwart. Voor Gouda alweer de derde uitwedstrijd in de reeks van vier.