Goede start gepromoveerde DONK

22 September 2019, 20:47 uur
DONK

Het jonge DONK, gepromoveerd naar de tweede klasse, is het seizoen goed begonnen. Tegen het roemruchte XerxesDZB, dat vorig jaar ternauwernood ontsnapte aan degradatie, werd het maar liefst 5-0.

De Rotterdammers hebben altijd bekend gestaan om hun uitstekende jeugdopleiding (meer dan 80 Xerxes-spelers vonden tot nu toe hun weg naar een betaald voetbalclub), maar van een goede doorstroming bleek dit keer geen sprake. DONK had geen kind aan zijn opponent al speelde het met name in de eerste helft en in het begin van de tweede helft te slordig om dat al snel in de score tot uitdrukking te brengen.

Sterke bank
DONK startte met Bas van der Eem weer onder de lat en had met Rik Bogaard, Zakaria Mellah en Mark van Doeland een sterke bank.

Al snel in de eerste helft werd duidelijk dat DONK deze wedstrijd niet zou mogen verliezen. De eindpass was echter vaak te slordig om het overwicht in doelpunten uit te drukken.

In de 26ste minuut werd de thuisclub voor het eerst gevaarlijk. Rechtsback Jordy de Jong vond de vrije ruimte, maar produceerde vervolgens een voorzet die onder de categorie afzwaaiers hoog zou scoren. De mispeer werkte kennelijk als doping op Jordy de Jong, want amper een minuut later sneed hij onstuitbaar door de Rotterdamse defensie en speelde Bas Houdijk op maat aan. Die wist wel raad met het buitenkansje en zette met een schuiver in de verre hoek de 1-0 op het scorebord.

Vlak voor het rustsignaal legde DONK nog twee gevaarlijke aanvallen op de mat. In beide gevallen was Bas Houdijk het eindstation, maar tot twee keer toe verdween de bal naast het door keeper Jon van der Donk goed verdedigde doel.

Slap
DONK begon onbegrijpelijk slap aan de tweede helft. Het leidde in de 50ste minuut bijna tot de gelijkmaker. Keeper Bas van der Eem aarzelde bij het uitkomen waardoor Giovanny dos Santos een dot van een kans kreeg. De spits slaagde er echter niet in om de bal over Bas van der Eem in het doel te lepelen.

Na deze kans was DONK plotseling weer bij de les. Het baltempo ging omhoog en Edwin Gouw slaagde er in de 55ste minuut bijna in om de score te verdubbelen. Zijn harde schot kon nog net gekeerd worden door Jon van der Donk waarna Abdelhak Kaïssy uit de rebound een corner overhield. Uit deze hoekschop kopte Marvin Vat hard over het vijandelijke doel.

Met Rik Bogaard in de ploeg voor Imad El Yousfi verhoogde DONK de druk. XerxesDZB kwam er in het geheel niet meer aan te pas. In de 61ste minuut leverde Tim Houdijk een uitstekende corner af op het hoofd van Roy van der Graaf. De spits kopte onberispelijk de 2-0 binnen.

Bloed
DONK rook bloed en ging op zoek naar meer. Dat wierp al in de 64ste minuut zijn vruchten af. Alweer stond Tim Houdijk met een loepzuivere vrije trap aan de basis. Dit keer kopte broer Bas Houdijk de bal fraai tegendraads in de verre hoek, 3-0.

Met Zakaria Mellah voor Abdelhak Kaïssy legde DONK vervolgens de ene fraaie aanval na de andere op de mat. In de 72ste minuut stuitte Roy van der Graaf van dichtbij op de keeper en datzelfde overkwam hem in de 74ste minuut na een fraaie pas van Rik Bogaard.

In de 79ste minuut verzuimde DONK opnieuw om de score uit te bouwen. Marvin Vat speelde met een schitterende pass Rik Bogaard vrij. Die zag twee man vrij voor het doel staan, Bas Houdijk en Roy van der Graaf. Hij koos in dit geval voor de moeilijkste oplossing door Bas Houdijk aan te spelen. Een doelpunt bleef uit.

Nadat DONK een paar keer verzuimd had om fraaie aanvallen doeltreffend af te ronden besloot XerxesDZB de thuisclub de helpende hand te bieden. Na geklungel in de verdediging belandde de bal voor de voeten van Jordy de Jong die het buitenkansje in dank aanvaardde, 4-0.

Koek
Nog was de koek niet op. In de 89ste minuut kreeg DONK een hoekschop te nemen. Er werd gekozen voor de korte variant waarna Werner Overkamp de bal laag en scherp in de doelmond plaatste. De grote teen van Rik Bogaard deed de rest, 5-0.

Al met al een dikke zege voor DONK tegen een zwak XerxesDZB. De Gouwenaars mogen zichzelf wel verwijten dat de score niet veel hoger is uitgevallen.

Het sportieve duel werd uitstekend geleid door scheidsrechter Gerrit Hulters.

Volgende week speelt DONK uit tegen Antibarbari. Dan zal blijken wat de overwinning van vandaag waard is.

Door: Joop Spee