3 September 2023, 14:36 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft de zwakke seizoensstart achter zich gelaten en gaat met een goed gevoel de komende interlandperiode in. Na de 6-1 van vorige week op Almere City FC, won de regerend landskampioen ook overtuigend bij een zwak FC Utrecht: 1-5. De Mexicaanse spits Santiago Giménez scoorde twee keer voor Feyenoord.

FC Utrecht, met interim-trainer Rob Penders op de bank als vervanger van de ontslagen Michael Silberbauer, is net als Almere en RKC Waalwijk na vier speelronden nog puntloos.

Luka Ivanusec stond direct in de basis bij Feyenoord, dat de competitie was begonnen met puntenverlies tegen Fortuna Sittard (0-0) en Sparta Rotterdam (2-2). De van Dinamo Zagreb overgekomen Kroatische linksbuiten liet een goede indruk achter en was direct bepalend. Na een klein half uur spelen gaf Ivanusec door het centrum van de defensie een goede steekpass op Calvin Stengs, die beheerst afrondde (1-2).

Vroeg op voorsprong

Het was de tweede keer dat Feyenoord op voorsprong kwam in Stadion Galgenwaard. Giménez opende al in de 8e minuut met zijn hoofd de score, nadat centrale verdediger David Hancko de bal goed achter de Utrechtse defensie had gelegd.

FC Utrecht had weinig in te brengen, maar kwam met behulp van de Rotterdammers toch langszij. Doelman Timon Wellenreuther en aanvoerder Gernot Trauner gingen in de fout en gaven na een kleine 20 minuten onnodig een hoekschop weg. Ryan Flamingo maakte uit die corner gelijk en zorgde zo voor het eerste doelpunt dit seizoen van FC Utrecht, dat voor de wedstrijd afscheid nam van de naar Celta de Vigo vertrokken topscorer Tasos Douvikas.

Zuidam

Feyenoord had het duel voor rust al kunnen beslissen, maar liet meerdere goede mogelijkheden onbenut. Direct na de pauze werd het elftal van trainer Arne Slot geholpen. Giménez kon in het zestienmetergebied vrij schieten en doelman Vasilis Barkas blunderde door de bal onder zijn handen door te laten gaan: 1-3.

Supporters van de harde kern van FC Utrecht, op de Bunnik Side, zongen daarna om het vertrek van technisch directeur Jordy Zuidam. Utrecht heeft al enkele jaren de ambitie om de topclubs in Nederland aan te vallen, maar daar komt vooralsnog weinig van terecht.

Vijfde doelpunt

Na een fraaie aanval zorgde de Japanse invaller Ayase Ueda in de 72e minuut voor de 4-1 voor Feyenoord. Yankuba Minteh, een andere invaller, bepaalde in blessuretijd de eindstand: 1-5.