Fortuna Sittard-Sparta vrijdag eerste duel in weer vol stadion

15 February 2022, 19:29 uur
Sport
mainImage

Voor het eerst in ruim drie maanden mogen de voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun wedstrijden komend weekeinde weer in een vol stadion afwerken. Dat bevestigde Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronaregels.

Bezoekers van duels in het betaalde voetbal moeten komend weekeinde nog wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst. Ook moeten ze een mondkapje dragen als ze zich binnen het stadion verplaatsen en op de tribune is een zitplaats verplicht.

Een week later, vanaf 25 februari, kunnen supporters als vanouds naar het stadion. Ze hebben dan geen coronatoegangsbewijs meer nodig en mondkapjes zijn dan alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en vliegtuigen.

Bij de start van dit seizoen mochten de voetbalstadions voor twee derde met bezoekers worden gevuld. Vervolgens kregen clubs in het betaalde voetbal toestemming om vanaf 20 september de hele capaciteit van hun stadion te benutten. Tussen 13 november en 25 januari was er geen publiek welkom bij duels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, vanwege de oplopende coronacijfers.

De afgelopen weken mochten profclubs een derde van hun stadion met toeschouwers vullen. De fans moesten verspreid door het stadion zitten en onderling 1,5 meter afstand houden. Ze moesten ook in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Sommige wedstrijden werden vervroegd omdat de stadions na 22.00 uur uur leeg moesten zijn.

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam is vrijdagavond het eerste duel in de Eredivisie dat weer in een vol stadion mag worden afgewerkt. Op die dag staan ook acht duels in de Keuken Kampioen Divisie op het programma.

Clubs uit het betaalde voetbal voerden de afgelopen weken actie om alle stadions weer voller te krijgen. Alle spelers kwamen anderhalve week geleden het veld op in shirts met daarop letters die de tekst 'stadions vol' vormden. De trainers en scheidsrechters droegen een button met daarop die tekst. Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle clubs zijn aangesloten, opende een online-petitie. Die is inmiddels bijna 40.000 keer ondertekend.


Door: ANP