Feyenoord verliest van PSV en komt op achterstand van tien punten

3 December 2023, 14:54 uur
ANP

PSV heeft aan kop van de Eredivisie een enorme voorsprong genomen. De Eindhovenaren versloegen eerste achtervolger Feyenoord na rust (1-2) en vergrootten de voorsprong tot 10 punten. PSV, dat op jacht is naar de eerste landstitel sinds 2018, weet nu al dat het dit jaar afsluit als lijstaanvoerder.

Het betekende voor PSV de veertiende zege in veertien duels in de Eredivisie. Het record uit het seizoen 1987/1988 komt daarmee steeds dichterbij. PSV, dat onder leiding stond van Guus Hiddink, won toen de eerste zeventien competitiewedstrijden.

De huidige PSV-trainer Peter Bosz verraste door middenvelder Jerdy Schouten op te stellen als centrale verdediger. De trainer van PSV deed dat om van achteruit meer aan voetballen toe te komen. André Ramalho, die die capaciteiten niet heeft en een echte verdediger is, zat op de reservebank. Ismael Saibari nam op het middenveld de plek van Schouten over en werd daarmee beloond voor zijn goede invalbeurt van woensdag in de door PSV met 3-2 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Sevilla.

Uitval Teze

PSV raakte al snel een andere verdediger kwijt. Jordan Teze kwam in de 5e minuut met zijn hoofd hard in aanraking met dat van Feyenoorder Quilindschy Hartman en kon niet verder. Patrick van Aanholt verving hem.

Feyenoord, waar Ramiz Zerrouki en Luka Ivanusec de voorkeur kregen boven Yankuba Minteh en Igor Paixão, lukte het niet PSV de wil op te leggen. De koploper vond eenvoudig de vrije man en kwam daardoor steeds makkelijk onder de druk uit.

Kansenverdeling

Het eerste gevaar kwam van PSV, waar Luuk de Jong de bal in de 19e minuut net niet goed raakte. Kort daarna noteerden ook Johan Bakayoko (schot over) en Ismael Saibari (redding doelman Justin Bijlow) doelpogingen.

De grootste kansen in een tegenvallende eerste helft waren voor Feyenoord. Verdediger Lutsharel Geertruida schoot de bal na ruim een half uur spelen, uit de rebound, onbeheerst naast. Enkele minuten later probeerde de international de bal over Walter Benítez te liften, maar de keeper redde met zijn voet.

Saibari en Boscagli

Geertruida stond in de 65e minuut aan de basis van de openingstreffer van PSV, door de bal op eigen helft te verspelen. Na een goede voorzet van Johan Bakayoko scoorde Ismael Saibari. Drie minuten later kopte verdediger Olivier Boscagli de tweede treffer binnen: 0-2.

Feyenoord richtte zich in de slotfase op en Santiago Giménez maakte in de 81e minuut de aansluitingstreffer. Mats Wieffer miste in blessuretijd van dichtbij een enorme kans op de gelijkmaker.