Feyenoord veel te sterk voor Sparta in derby

6 February 2022, 14:24 uur
ANP
Alireza Jahanbakhsh

Feyenoord heeft met winst in de derby tegen Sparta Rotterdam de achterstand op PSV teruggebracht tot 1 punt. De ploeg van trainer Arne Slot versloeg de stadgenoot in De Kuip met 4-0. Een dag eerder had PSV, de nummer 2 van de Eredivisie, tegen AZ de tweede thuisnederlaag op rij moeten incasseren (1-2).

Feyenoord profiteerde daarvan optimaal. Na een eerbetoon aan de overleden Wim Jansen, in de vorm van een minuut applaus, liet Orkun Kökcü de voor één derde gevulde Kuip al snel juichen. De Turkse middenvelder, die twee weken geleden tegen NEC (1-4) al twee keer scoorde, passeerde Sparta-doelman Maduka Okoye in de 4e minuut met een van richting veranderd schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

Na 10 minuten verdubbelde Alireza Jahanbakhsh de voorsprong na een flitsende aanval, ingeleid door een verre trap van Kökcü op Luis Sinisterra. De Colombiaanse vleugelspits, terug in de ploeg als vervanger van de met het coronavirus besmette Reiss Nelson, stelde de Iraniër in staat om de 2-0 binnen te schieten.

Feyenoord kwam daarna geen moment in problemen. De thuisclub gaf amper wat weg tegen Sparta, dat aantrad met de nieuwelingen Riza Durmisi en Arno Verschueren in de basis. Younes Namli, ook een winteraanwinst, moest zich na een half uur geblesseerd laten vervangen. Adrián Dalmau kreeg kort na rust een kansje om de spanning terug te brengen, maar de Spaanse spits kopte de bal hoog over het doel van keeper Justin Bijlow.

De ploeg uit Rotterdam-Zuid liep daarna via twee doelpunten van Guus Til verder weg bij de westelijke stadgenoot. De middenvelder kreeg de bal twee keer via een Spartaan voor zijn voeten en profiteerde dankbaar. Til voerde zijn totaal dit seizoen op naar dertien doelpunten, waarmee hij nu topscorer van de Eredivisie is. Slot kon een kwartier voor tijd de aanwinsten Patrik Walemark en Jorrit Hendrix als invallers laten debuteren.

Sparta houdt met 14 punten alleen PEC Zwolle (13) nog onder zich op de ranglijst. Trainer Henk Fraser maakte begin deze week bekend dat hij na dit seizoen vertrekt bij Sparta.