Feyenoord neemt laat afstand van tiental RKC Waalwijk

18 February 2024, 18:55 uur
ANP

Mats Wieffer heeft Feyenoord zondagavond naar een zwaarbevochten zege op RKC Waalwijk gekopt (1-0). De middenvelder knikte in de slotfase raak na een hoekschop van de ingevallen Leo Sauer. Hij voorkwam dat de dapper strijdende bezoekers De Kuip met een punt verlieten, nadat ze bijna een uur met een man minder op het veld hadden gestaan.

Zo kreeg Feyenoord de tweede plaats van de Eredivisie nog steviger in handen, met een nieuwe voorsprong van 8 punten op het als derde geklasseerde FC Twente. De Rotterdammers reizen met een zege op zak naar AS Roma, waar ze donderdag met een tussenstand van 1-1 beginnen aan de allesbeslissende return voor een plek in de achtste finales van de Europa League.

Trainer Arne Slot zit weer ruimer in zijn spelers. Santiago Giménez, Lutsharel Geertruida en Quinten Timber keerden terug in de basisformatie. Zij zagen doelman Etienne Vaessen van RKC een hoofdrol spelen in de openingsfase van het duel. Hij leek na 5 minuten kansloos op een inzet van Santiago Giménez, maar zag zijn ploeggenoot Dario van den Buijs nog net voor de doellijn redding brengen. Vervolgens voorkwam Vaessen met een reeks indrukwekkende reflexen een openingstreffer van Geertruida, Yankuba Minteh en Calvin Stengs.

Vaessen groeide in de wedstrijd, totdat Stengs in de 35e minuut op hem af kwam dribbelen. De keeper van RKC verliet zijn eigen strafschopgebied en maakte zich zo breed als mogelijk. Stengs schoot de bal richting zijn rechterbovenarm en arbiter Martin van den Kerkhof trok direct de rode kaart.

Het leek erop dat Vaessen de bal via zijn borst op zijn arm kreeg. En de videoscheidsrechter keek nog best lang naar een mogelijke overtreding van Minteh op aanvaller Chris Lokesa van RKC. Maar uiteindelijk besloot hij dat de rode kaart terecht was uitgedeeld.

Met een man minder kreeg RKC in de slotfase van de eerste helft nog wel een grote kans. Maar David Min miste voor open doel. Slot bracht na rust met Ayase Ueda een tweede spits in zijn ploeg. Niet de Japanner, maar Luka Ivanusec leek het veldoverwicht dan eindelijk in een treffer te vertalen. Maar opnieuw was daar Van den Buijs die de bal net op tijd weggleed.

Ook Dávid Hancko kwam niet tot scoren. Jeroen Houwen, in het veld gekomen voor Vaessen, werkte de bal na een mooie zweefduik uit zijn doel. Uiteindelijk zorgde Wieffer voor opluchting, met een gedurfde kopbal tussen veel verdedigers van RKC.