Feyenoord na zege op Lazio als groepswinnaar naar achtste finales

3 November 2022, 20:54 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft zich op wonderbaarlijke wijze geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Rotterdammers knokten zich tijdens de laatste groepswedstrijd langs Lazio (1-0) en klommen naar de eerste plek in de stand dankzij een zege van 2-0 van FC Midtjylland op Sturm Graz.

Alle vier de teams in groep F eindigden zo op 8 punten. Op basis van onderlinge resultaten en doelsaldo, viel alles de goede kant op voor Feyenoord. Het elftal van trainer Arne Slot is zo op weg naar opnieuw een mooi Europees avontuur. Feyenoord bereikte vorig seizoen de finale van de Conference League, waarin werd verloren van AS Roma.

Het was donderdag voor aanvang van de laatste poulewedstrijden goed mogelijk dat Feyenoord na de winterstop opnieuw verder zou moeten in de Conference League. De huidige nummer 5 uit de Eredivisie had zichzelf in een lastige uitgangspositie gebracht door vorige week in de slotfase met 1-0 te verliezen van Sturm Graz. Feyenoord vergat voor rust te scoren en speelde vervolgens een slechte tweede helft, tot onvrede van Slot.

De trainer paste zijn elftal op één positie aan voor het beslissende duel met Lazio. Alireza Jahanbakhsh verdween uit de basis en maakte plaats voor Igor Paixão. Voor de 22-jarige Braziliaanse aanvaller betekende het zijn eerste basisplaats bij Feyenoord. In de Eredivisie kwam hij tot vijf optredens als invaller.

In een volle Kuip, die flink werd opgezweept door een dj, probeerde Feyenoord de Italianen in de beginfase te overrompelen. Danilo kreeg in de 2e minuut de eerste kans, maar de Braziliaan schoot naast. Feyenoord speelde slordig en leed vaak balverlies. Bij linksback Marcos López ging het meeste mis.

Lazio kreeg kansen. Felipe Anderson trapte de bal in de 6e minuut tegen de lat en Matteo Cancellieri krulde de bal halverwege de eerste helft net naast. Voor Feyenoord werd Paixão nog een keer gevaarlijk. Doelman Ivan Provedel stopte de harde inzet met zijn vuisten.

Na ruim een uur spelen kwam Santiago Giménez in de ploeg als vervanger van Danilo. De Mexicaan had maar een minuut nodig om te scoren: 1-0. Even leek sprake van een overtreding, maar dat was niet zo. Lazio drong in de slotfase aan, maar Feyenoord bleef vrij eenvoudig overeind. De frustraties bij de Italianen liepen hoog op, met rood voor de Argentijnse invaller Luka Romero tot gevolg.

 

 


Door: ANP