Feyenoord na rust langs tien spelers RKC Waalwijk

4 November 2023, 21:12 uur
ANP

Feyenoord heeft voorkomen dat de achterstand op koploper PSV nog verder opliep. De regerend kampioen herstelde zich bij RKC Waalwijk van de nederlaag van vorig weekeinde tegen FC Twente: 1-2. Feyenoord, dat volgende week AZ ontvangt, blijft PSV zo volgen op 7 punten.

Het ging opnieuw niet eenvoudig voor Feyenoord, dat speelde zonder de zieke Mats Wieffer. Calvin Stengs zakte een linie terug en vormde samen met Ramiz Zerrouki en Quinten Timber het middenveld. De plek van Stengs werd voorin overgenomen door de van een enkelblessure herstelde Kroaat Luka Ivanusec.

Topscorer Santiago Giménez, die voor de tweede wedstrijd op rij niet scoorde, zorgde voor het eerste gevaar met een schot op doel en een schot voorlangs. RKC had aan de overkant meer succes. Denilho Cleonise was in de 25e minuut bij een counter sneller dan David Hancko en verraste doelman Justin Bijlow in de korte hoek: 1-0.

Feyenoord antwoordde snel. Quinten Timber maakte in de 35e minuut via de binnenkant van de paal gelijk. Het elftal van trainer Arne Slot leek met een voorsprong te gaan rusten, toen Shawn Adewoye in het strafschopgebied een overtreding maakte op Giménez en rood kreeg. Giménez stiftte de penalty over het doel.

RKC kon het Feyenoord met tien man na rust niet echt lastig meer maken. De Rotterdammers kregen kans op kans en het was aan doelman Mark Spenkelink te danken dat het lang 1-1 bleef. In de 64e minuut kwam Feyenoord alsnog op voorsprong. Na een slim genomen corner schoot Zerrouki op doel. Spenkelink redde, maar zag Bart Nieuwkoop in de rebound scoren. Voor de verdediger betekende het zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Feyenoord, dat in de slotfase een derde treffer zag worden afgekeurd, speelt dinsdag in Rome de belangrijke wedstrijd tegen Lazio in de Champions League. Of Wieffer dan weer van de partij is, is nog niet bekend. Feyenoord won de thuiswedstrijd tegen de Italianen met 3-1.