Feyenoord krijgt geen nieuw stadion en gaat Kuip niet verbouwen

21 April 2022, 18:00 uur
Sport
mainImage
Feyenoord Media
Dennis te Kloese. "We zijn een voetbalclub en we gaan ons nu ook weer op het voetbal richten''.

Feyenoord ziet af van de bouw van een nieuw stadion. Dat hebben algemeen directeur Dennis te Kloese en financieel directeur Pieter Smorenburg tijdens een persconferentie in De Kuip laten weten. Ook twee plannen om het huidige stadion drastisch te verbouwen zijn voorlopig van de baan.

"Het is gewoon niet mogelijk, het kan gewoon niet", zei Te Kloese. "We zijn een voetbalclub en we gaan ons nu ook weer op het voetbal richten. Er kunnen denk ik wel zaken beter in de huidige Kuip. Daar gaan we eens goed naar kijken. Natuurlijk valt De Kuip te moderniseren. We wilden graag een nieuw stadion. Maar het is echt niet haalbaar. We blijven voorlopig in De Kuip spelen. Dat moet een goede ervaring voor iedereen blijven. Maar ook grootscheeps verbouwen is niet mogelijk."

Te Kloese kan niet inschatten wat de sportieve gevolgen voor Feyenoord zijn. "Natuurlijk kan je in een nieuw en modern stadion meer inkomsten generen. Maar dat is niet de enige manier", zei hij. "Dat kan ook met een uitgekiend sportief beleid. Ik denk dat onze spelers dit jaar meer waard zijn geworden."

Feyenoord gaat onderzoeken welke investeringen er gedaan moeten worden om De Kuip beter te laten renderen. "We gaan het verdienmodel onder de loep nemen", zei Te Kloese. "Kijken we of we daar meer uit kunnen halen. Waar we meer uit kunnen halen, zonder de hele tent te moeten verbouwen. Dat is niet de optie. Er zijn zeker mogelijkheden waar het verdienmodel verbeterd kan worden."

Feyenoord maakte in 2006 al bekend dat het een nieuw stadion dacht nodig te hebben om alle sportieve ambities waar te maken. In 2017 kwam er groen licht voor de ontwikkeling van Feyenoord City, een groot plan met een nieuw stadion en 3800 woningen aan de Maas. Er is een krediet van 23 miljoen euro afgesloten bij een Amerikaanse bank. Dat geld moet ooit worden terugbetaald en de huidige Kuip dient daarbij als onderpand.

Feyenoord besloot november vorig jaar de plannen voor de bouw van een nieuw stadion weer uit te stellen, omdat de bouwkosten maar liefst 180 miljoen euro hoger zouden uitvallen dan het bedrag van 444 miljoen euro dat de club als maximum had bepaald. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Feyenoord City nu er geen nieuw stadion komt. De Rotterdamse gemeenteraad heeft al aangegeven dat het wil doorgaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City, of dit nu met of zonder een nieuw voetbalstadion is.


Door: ANP