Feyenoord iets beter in vlakke derby; Sparta onmachtig

10 January 2021, 16:31 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Pinto (Sparta) helpt Pratto overeind

door Piet Ocks

Het was geen derby, waarover nog lang zal worden nagepraat. Het vlakke treffen, dat Feyenoord uiteindelijk met 0-2 won, sprak bepaald niet tot de verbeelding. Het debuut van de Argentijnse spits evenmin. Het optreden van Lucas Pratto heeft in elk geval geen onuitwisbare indruk achter gelaten, al nam Dick Advocaat zijn nieuwe spits in bescherming door hem te prijzen om zijn routine en hij noemde ook als excuus het lastige veld, waarop hij zijn kunsten moest vertonen.

Feyenoords trainer had naast Pratto gekozen voor de van een zware blessure herstelde Luis Sinisterra. De veelal falende Nicolai Jörgensen en Bryan Linssen, die vlak voor Kerstmis het jaar nog had afgesloten met een hattrick tegen sc Heerenveen, begonnen op de bank, terwijl bij Sparta Wouter Burger, de Feyenoord-huurling, op het middenveld de plaats innam van Sven Mijnans teneinde de dadendrang van de aanvallend ingestelde Tyrell Malacia te beteugelen.

De linksback was desondanks betrokken bij de 0-1 van Geertruida. Hij
bracht een afgeslagen hoekschop opnieuw in, waarna Marcos Senesi inkopte en Geertruida de inzet kon verlengen. Buitenspel, dacht de grensrechter, maar de VAR corrigeerde.

In het matige treffen, waarin beide ploegen amper tot kansen kwamen, maar waarin Feyenoord voor rust domineerde, leverde nog een grote kans op voor Pratto, maar zijn inzet eindigde op de paal. Pas na rust kreeg het aanvallend onmachtige Sparta meer vat op de wedstrijd en stilaan ook de overhand, maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet.

''We hadden na de 0-1 nog wel een paar mogelijkheden waar we meer uit hadden kunnen halen,'' vond Advocaat. ''Het was lekker geweest als we die 0-2 eerder hadden gemaakt, maar daar ga ik nu niet over klagen. Het belangrijkste is dat we winnen. We hadden thuis ook grote problemen met Sparta (1-1), maar nu boeken we toch een redelijk overtuigende 0-2 zege. Daar ben ik tevreden mee. De concentratie en scherpte was er bij iedereen, dat was goed om te zien.”

Nicolai Jørgensen, ingevallen voor Lucas Pratto, maakte pas in de blessuretijd op aangeven van Berghuis de 0-2. Eerder al had Sinisterra de derby kunnen beslissen, maar hij mikte met alleen doelman Okoye nog voor zich over.

Tot dan was er nog enigszins sprake van spanning zonder dat Sparta ook maar een keer serieus in de buurt kwam van de gelijkmaker, ook omdat Nick Marsman tijdig uit zijn doel kwam om een lange bal op Mario Engels te onderscheppen. Maar van een turbulent slotoffensief was geen sprake.

''We hebben naar behoren verdedigd,'' vond Sparta-trainer Henk Fraser later. ''We hebben keihard ons best gedaan, maar dat bleek niet voldoende. Ik vond Feyenoord net iets beter, maar zo liggen nu eenmaal de verhoudingen. Al vond ik wel dat er iets meer had in gezeten.''

Opstelling Sparta: Okoye, Abels (74. Fortes), Beugelsdijk, Heylen, Pinto; Harroui, Auassar (74. Smeets), Burger (58. Mijnans), D. Duarte (46. Kharchouch); Thy (84. Gravenberch), Engels.

Opstelling Feyenoord: Marsman, Geertruida, Spajic (46. Botteghin), Senesi, Malacia; Toornstra, Fer, Diemers; Berghuis, Pratto (70. Jørgensen), Sinisterra (65. Haps).