Extra training bij GP Qatar na zorgen over scheuren in banden

7 October 2023, 13:42 uur
Sport
mainImage
ANP

De internationale autosportfederatie FIA en bandenleverancier Pirelli hebben een extra training ingelast bij de Grote Prijs van Qatar in de Formule 1 omdat er zorgen zijn over de levensduur van de banden.

Bij inspectie na de vrije training op vrijdag zijn scheuren aan de zijkant van de banden ontdekt. De oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe piramidevormige kerbstones die op het circuit van Losail zijn aangebracht en waar de coureurs veelvuldig overheen rijden. Meer dan twintig ronden rijden op dezelfde bandenset zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn, menen de FIA en Pirelli.

De zogeheten 'track limits', de lijnen langs de baan die de coureurs niet mogen overschrijden, zijn nu aangepast in twee bochten van het circuit en de coureurs krijgen 10 minuten de tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden. De training begint om 15.00 uur, waardoor de sprint shoot-out 20 minuten later begint dan gepland.

Extra maatregelen
De sprintrace zal gewoon om 19.30 uur starten. Als Max Verstappen in die race bij de eerste zes eindigt, prolongeert hij zijn wereldtitel.

Na de sprintrace, die over negentien ronden gaat, zullen de banden opnieuw geïnspecteerd worden. Als er dan nog steeds problemen zijn, volgen er extra veiligheidsmaatregelen.


Door: ANP