Excelsior maatje te klein voor oppermachtig PSV: 1-6

28 August 2022, 17:02 uur
ANP
Marinus Dijkhuizen.

PSV heeft zich goed hersteld van het mislopen van de groepsfase van de Champions League woensdag tegen Rangers FC. Bij het gepromoveerde Excelsior won de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij met groot verschil door doelpunten van Joey Veerman, Ibrahim Sangaré (2x), Xavi Simons en Cody Gakpo: 1-6. Zo leed de thuisploeg van trainer Marinus Dijkhuizen zijn eerste puntenverlies, na eerdere overwinningen op Vitesse en SC Cambuur. PSV blijft in de competitie foutloos.

Veerman, die tegen Rangers (0-1) tegen zijn eigen wens in als aanvallende middenvelder speelde, stond nu iets meer naar achteren op het middenveld. Vanuit een afgeslagen hoekschop schoot de Volendammer in de 2e minuut vanuit de lucht knap geplaatst raak. Door zijn nieuwe rol was er plek voor Simons in de basis als aanvallende middenvelder. Verdediger André Ramalho en Érick Gutiérrez begonnen op de bank, Luuk de Jong ontbrak vanwege een blessure.

Tegen de Schotten leidde een fout van Ramalho tot het enige doelpunt en dus de uitschakeling voor PSV. Nu ging het in de opbouw bijna weer fout, maar Reda Kharchouch kreeg de bal na ruim 10 minuten niet langs Walter Benítez nadat die doelman de bal in zijn voeten had geschoven. Zo bleef het 1-0 voor PSV.

PSV had weer een hoekschop nodig om tot een nieuwe treffer te komen. Sangaré kopte op aangeven van Gakpo hard raak ter hoogte van de eerste paal, zijn eerste treffer sinds november vorig jaar. Daarna werd het makkelijker voor PSV om kansen te creëren. Sangaré zorgde in de 45e minuut voor een 3-0-ruststand. De Ivoriaan scoorde nog nooit minimaal twee keer in een wedstrijd.

Na de rust kon Excelsior het PSV niet meer moeilijk maken en maakte het zelf meer fouten. Zo ook voorafgaand aan de eerste treffer van Simons, die na een foute pass vrij op de doelman af kon en raak schoot. Na enkele kansen gemist te hebben, was Gakpo uit de rebound uiteindelijk wel trefzeker. Vlak daarna kreeg de aanvaller rust van Van Nistelrooij. Gakpo zou in de laatste week van de transfermarkt nog kunnen vertrekken uit Eindhoven.

Horemans

De van Paris Saint-Germain overgekomen Simons stond na twee Eredivisieduels al op twee doelpunten en verdubbelde dat aantal. Siebe Horemans gaf het thuispubliek in de 74e minuut nog enigszins iets om te juichen.

De Eindhovenaren komen na drie wedstrijden op 9 punten. Ajax speelde een wedstrijd meer en won ook al zijn competitiewedstrijden tot nu toe. Excelsior kent nog steeds een prima seizoenstart met 6 punten uit drie duels. De Kralingers reizen woensdag af naar Enschede voor de uitwedstrijd tegen FC Twente.