Ex-Spartaan El Ghazi spreekt statement van zijn club Mainz 05 tegen

1 November 2023, 15:17 uur
Sport
mainImage
ANP

Anwar El Ghazi, de oud-voetballer van Sparta, heeft woensdag in een verklaring op sociale media afstand genomen van de woorden van zijn Duitse club FSV Mainz 05. De club meldde maandag dat de Nederlandse aanvaller spijt had van zijn pro-Palestijnse post op Instagram. De 28-jarige oud-speler van onder meer Ajax en PSV ontving een waarschuwing en mocht weer trainen en wedstrijden spelen, nadat hij eerder door de Duitse club op non-actief was gezet. Op sociale media komt El Ghazi nu terug op het bericht van zijn club.

"Voor alle duidelijkheid, mijn verklaring op 27 oktober 2023 was mijn enige en laatste verklaring aan zowel FSV Mainz 05 als de buitenwereld met betrekking tot de posts op social media die ik de afgelopen weken heb gemaakt", schrijft El Ghazi, die toen meldde dat zijn standpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas verkeerd was geïnterpreteerd. "Alle andere verklaringen, opmerkingen of verontschuldigingen zijn niet feitelijk correct, zijn niet door mij gemaakt of niet goedgekeurd door mij."

El Ghazi zegt dat zijn standpunt hetzelfde blijft. "Ik ben tegen oorlog en geweld, tegen het doden van alle onschuldige burgers, tegen alle vormen van discriminatie, tegen islamofobie, tegen antisemitisme, tegen genocide, tegen apartheid, tegen bezettingen en tegen onderdrukking. Ik neem geen afstand van wat ik heb gezegd en ik sta, vandaag en tot aan mijn laatste adem, voor de mensheid en de onderdrukten," aldus El Ghazi.

Clubstatement

Mainz meldde maandag dat "El Ghazi in verschillende gesprekken met het bestuur van de club afstand had genomen van zijn bericht op Instagram" en dat hij "het bericht en de negatieve impact ervan, voor de hele club, betreurde".

FSV Mainz 05 reageerde woensdagmiddag verrast op het bericht van El Ghazi. "Mainz 05 neemt met verbazing en onbegrip kennis van de uitspraken van Anwar El Ghazi", meldt de club. "De club zal de zaak juridisch onderzoeken en vervolgens beoordelen."

El Ghazi 'ziek'

Volgens de Duitse club traint El Ghazi al sinds het begin van de week niet. "Hij is maandag ziek geworden en traint momenteel niet", meldt Mainz.

El Ghazi, die twee interlands voor Oranje speelde, verhuisde afgelopen zomer van PSV naar Mainz.