Drie gelukkige punten, maar wel lekker

13 October 2019, 11:06 uur

Tegen het decor van een strak grijze lucht, met gestaag neergutsende motregen en daarin voortdurend de schimmen van vliegtuigen vanaf Schiphol, op een glad veld, verzorgde Gouda het voornaamste lichtpuntje van de middag, een doeltreffende kopbal van Hoessein Ouahabi.

Het tweede lichtpuntje kwam toen invaller scheidsrechter Ed de Leeuw tegen half vijf afblies voor het einde en Gouda nog steeds de 0-1 voorsprong op zak had. Maar dat was wel een klein wondertje en zoals Mike van Dam na afloop riep naar zijn trouwe supporters: "drie punten gestolen, maar wel lekker!" Zover willen we hier niet gaan, maar wel was zeker dat de thuisploeg meer balbezit had gehad, bijgevolg meer aanviel en ook nog de meeste kansen had verzameld. Maar die doelkansen werden of gemist of door de Goudse verdediging soms op het nippertje verijdeld. Ook Gouda kreeg een aantal kansen en dan is de overwinning niet gestolen, maar nog steeds wel gelukkig. En zeer belangrijk, want ieder punt in deze sterke derdeklasse is meegenomen en zeker als het er drie zijn. Dit temeer daar Gouda de komende weken weer een sterke serie tegenstanders te bekampen krijgt, te weten Aarlanderveen thuis (nr. 2), TAVV uit (nr. 4) en Sporting Leiden thuis (nr.1).

Bij de les
Gouda moest het vandaag doen zonder de zieke Maikel Hageman en de nog steeds geblesseerde Tom van Hoogstraten. Jilles Oosterom speelde in het tweede. Weer terug na een schorsing linksback Nitai Harinandansingh. Jeffrey Tang startte daarom op de bank. De thuisploeg kende een viertal afwezigen, maar had wel de sterke nummers 6 en 10 aan boord, van de zomer (terug) gekomen, spelers die veel hoger gespeeld hadden en dat ook lieten zien. Op het mooie complex van de Vennepse Voetbal Combinatie, ging de thuisploeg vlot combinerend in de aanval, net als Gouda een week eerder bij Be Fair overkwam. Gouda was nu wel gelijk bij de les, maar moest aanvankelijk vooral de aandacht richten op verdedigen. In de 8e minuut de eerste kans voor VVC, die smoorde in een scrimnage voor het heiligdom van keeper Tobias Hommen, die zich vandaag ook duidelijk verbaal deed gelden. Tobias had in de 16e minuut een goede redding nodig om een doelpunt te voorkomen en een minuut later was hij kansloos geweest, maar de spits gleed de bal uit een voorzet van rechts, vrij naast het doel.

Gouda moest zich soms met hand en tand verdedigen en het duurde tot de 23e minuut eer het eerste Goudse wapenfeit voor het doel van VVC genoteerd kon worden, een kopbal van Nick van der Elburg uit een corner, waarbij de bal met een boog net naast de verre ongedekte kruising viel. Gouda pakte, net als vorige week, na een half uur spelen een groter aandeel in de wedstrijd. In de 33e minuut een omhaal met een boog van Hoessin Ouahabi, die keeper De Feiter met veel moeite onschadelijk wist te maken. In de 40e minuut ging Hoessein er over links vandoor en legde de bal terug op de inlopende Issam el Bouazatti. Een verdediger wist met een ultieme sliding en ten koste van een blessure het schot van Issam nog net genoeg te smoren, geen doelpunt. Zo werd de rust met een brilstand bereikt.

Strakker
Na de ongetwijfeld verkwikkende warme thee, kwam Gouda terug op het veld met Jeffrey Tang voor de licht geblesseerde Michel Bloemen. Jeffrey nam de linksback plaats over van Nitai, die weer de positie van Bloemen op het middenveld overnam. De eerste kans was in de 53e minuut voor Gouda, maar dat leverde niet meer op dan een corner. In de 56e minuut kopte een VVC-er uit een corner vrij naast. In de 55e minuut zowaar een opstootje. De lankmoedig leidende leidsman liet in een par seconden een paar stevige overtredingen over en weer onbestraft en de daders/ontvangers moesten daarop even hun frustraties daarover richting elkaar botvieren. Het bleef nog net binnen de perken en na een minuut of 5 verder in de wedstrijd was dit stormpje gelukkig definitief gaan liggen. Scheidsrechter De Leeuw floot daarna toch maar wat strakker.

In de 65e minuut een aardige doelpoging van Daan de Heer, maar de keeper redde. In de 70e minuut kwam oudgediende Pascal Tollenaar, vooral bekend als "Paco", voor Daan in het veld. Pascal was net op tijd om van dichtbij het Goudse hoogtepunt van de middag mee te maken. De prima spelende rechtsback Jessy Hoekstra handelde snel toen hij op rechts een vrij veld voor zich kreeg en hij trapte snel de bal met een mooie boog richting de tweede paal, waar een aantal Gouda-spelers gretig op de bal wachtten. Uiteindelijk was het van hen, de vooral in de tweede helft uitstekend spelende Hoessein Ouahabi, die vallend de bal hard in het VVC-doel kopte, uiteraard tot grote vreugde van iedereen op het veld en langs de lijn die Gouda een warm hart toedraagt.

In de 79e minuut kwam Guus Kleiweg in het veld voor de na een overtreding geblesseerd geraakte Issam el Bouazatti. In dezelfde minuut leek Gouda de wedstrijd te gaan beslissen. De rechtsback van VVC trapte volledig mis en Pascal Tollenaar was er voor Gouda op links vrij doorheen. Hij hoefde alleen de bal rustig breed te plaatsen naar de toesnellende Pim de Visser, die de bal dan in het lege doel kon schuiven. Maar de toch zo geroutineerde Pascal gaf de bal veel te veel snelheid mee, waardoor het leer aan Pim voorbij ging. Weliswaar wist hij verderop de bal weer te bemachtigen, maar de grote kans was verkeken. Misschien uit frustratie daarover bejegende Paco zijn tegenstander even later onheus en kreeg zo als enige geel en daar mocht hij niet eens over mopperen.

In de 85e minuut een aardige kans voor Pim de Visser, die uit de draai net teveel richting keeper schoot. VVC probeerde het nog wel, had ook flink aanvallend gewisseld, maar echt grote kansen dienden zich niet meer aan en het sterke centrum Nick van der Elburg en Mike van Dam bleven toen stevig overeind. Maar uiteraard werd het eindsignaal van scheidsrechter De Leeuw na enige minuten extra spelen met gejuich begroet en had een vandaag vanaf minuut 1 hardwerkend Gouda de belangrijke drie punten binnengehaald.