DONK zet achtervolging in

23 April 2019, 08:46 uur

De spanning is weer terug in de promotiepoule van de derde klasse. Nummer 4, DONK, slaagde erin om aansluiting met de topposities in zicht te krijgen door in een in de tweede helft boeiend duel het tot dan toe ongeslagen ASC met 2-0 aan zijn zegekar te binden.

Kurkdroog
DONK, met dezelfde basisformatie als vorige week tegen Sporting Leiden, startte hoopgevend. Het bleek niet de opmaat voor een opwindend eerste bedrijf. Beide partijen hadden moeite met de straffe wind en met het kurkdroge veld. Het aantal onzuivere passes was legio.

Kleine kansjes waren er in eerste instantie wel voor DONK. In de zesde minuut wist Rik Bogaard niet te profiteren van een fout van Jeroen van Bergen. De Goudse captain schoot echter te zacht in. Twee minuten later werd de opgerukte Jordy de Jong binnen de beruchte lijnen tegen de grond gewerkt door Ahmed Fernane. Scheidsrechter Collin Bosschieter zag er echter geen strafschop in.

Een schietkans voor Mo Irezzi leverde evenmin iets op. Diens schotje kon keeper Evangelos Vidiadakis niet verontrusten.

ASC, dat op de omschakeling loerde, werd voor het eerst gevaarlijk in de 23ste minuut via Ahmed Fernane. Jordy de Jong wist het gevaar echter te bezweren. De drinkpauze na 25 minuten had ASC kennelijk wat nieuwe energie gegeven. Tot twee keer toe brak de ploeg gevaarlijk uit. De grootste mogelijkheid was er in de 29ste minuut voor Ruben Dutrieux, maar DONK ontsnapte.

In de 33ste minuut leek DONK, dat het beste van het spel had zonder groots voor de dag te komen, de score te openen. Een corner van Mark van Doeland werd door Mo Irezzi van dichtbij tegen de lat gekopt, waarna Marvin Vat de rebound met een fraaie omhaal succesvol afrondde. Scheidsrechter Bosschieter zag hier echter gevaarlijk spel in en keurde de goal af. Een beslissing waar ASC goed mee weg kwam.

Levendiger
Vanaf dat moment werd het spel levendiger. ASC werd als eerste gevaarlijk na riskant balverlies van Imad El Yousfi op eigen helft. Door goed uit te lopen wist DONK’s keeper Dennis de Vogel de doorgebroken Ahmed Fernane van scoren af te houden. De slotminuten van de eerste helft waren voor DONK. Eerst speelde Bas Houdijk zich knap vrij om vervolgens gehaast over te schieten en even later strandde een goede combinatie tussen Jordy de Jong en Imad El Yousfi. De eindpass van de rechterspits kon nog net worden onderschept.

In de slotseconde zette Tim Houdijk Mo Irezzi vrij voor de keeper. Het doelpunt van de spits werd echter terecht wegens buitenspel afgekeurd.

ASC was in de tweede helft met offensievere bedoelingen uit de kleedkamer gekomen. Routinier Ruben Dutrieux had plaats moeten maken voor Ward Buijze. Toch was het DONK dat als eerste voor opwinding zorgde. In de 48ste minuut profiteerde Mo Irezzi bijna van een verkeerd terug gekopte bal Keeper Evangelos Vidiadakis was hem echter de baas. Vijf minuten later onderscheidde de keeper zich weer toen hij een schot van Bas Houdijk fraai stopte.

Na een klein uur spelen moest DONK’s rechtsback Jordy de Jong zich met een bovenbeenblessure laten vervangen door Issam Aarab. Nadat bij ASC Rutger Hoogkamer in de ploeg was gekomen voor de moegestreden Ahmed Fernane ontbrandde de strijd in de 72ste minuut definitief. Issam Aarab verzond een perfecte crosspass op Bas Houdijk. De snelle linkerspits liet zijn directe tegenstander Niklas Burggraaff
zijn hielen zien waardoor de geplaagde rechtsback niets anders meer restte dan aan de noodrem te trekken. Het leverde hem een gele kaart en DONK een penalty op. Wener Overkamp bleef koel en vonniste feilloos, 1-0.

Zinderend
De slotfase was zinderend spannend. DONK, met Edwin Gouw voor Mo Irezzi, was in de 80ste minuut dichtbij de 2-0. Na een voorzet van Issam Aarab schoot Tim Houdijk bijna raak. Aan de andere kant kwam DONK in de 82ste minuut goed weg toen een lucky shotje van de actieve Ward Buijze net over het doel van Dennis de Vogel vloog.

ASC koos in de slotfase voor een alles-of-niets offensief. Beide partijen spraken hun laatste wissel aan. Jeffrey van Dam kwam bij DONK Sjors van Hanswijk aflossen, terwijl bij ASC Niklas Burggraaff plaats moest maken voor Joep Verdegaal. DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp zag de gele kaart als gevolg van commentaar op de leiding.

Het was uiteindelijk DONK dat het 1-op-1 spelende ASC nog een keer wist te verschalken. In blessuretijd kopte Rik Bogaard een lange bal over de laatste verdediger heen, ging er zelf als een haas achteraan en zorgde uiterst beheerst voor de 2-0.

Teamspirit
Al met al een verdiende zege voor DONK dat de juiste teamspirit weer te pakken lijkt te hebben. Weliswaar heeft de ploeg het bereiken van de eerste twee posities, die beide rechtstreekse promotie opleveren niet in eigen hand, maar met een Mathieu van der Poel scenario, een lange onweerstaanbare eindsprint en concurrenten die alleen elkaar beloeren, is er nog van alles mogelijk. Rest nog te vermelden dat het duel uitstekend werd geleid door scheidsrechter Collin Bosschieter.

De eerstvolgende wedstrijd van DONK is pas op 12 mei, thuis tegen Nicolaas Boys.

Door: Joop Spee