DONK voert de spanning op

13 May 2019, 10:01 uur

Het was een knotsgekke voetbalweek. Barcelona en Ajax lieten een reuzenkans op het bereiken van de Champions League finale liggen, Eintracht Frankfurt verzuimde om Chelsea in de verlenging de genadeslag toe te dienen en stond uiteindelijk met lege handen in de Europa League en als klap op de vuurpijl verraste Nicolaas Boys in de resterende zes minuten van de eerder bij een 1-1 gestaakte wedstrijd tegen Sporting Leiden. De Nieuwveners scoorden in die luttele minuten nog twee keer en kregen plotseling weer uitzicht op een felbegeerde nacompetitieplaats.

Alles wees er dan ook op dat Nicolaas Boys er in de uitwedstrijd tegen DONK veel aan gelegen zou moeten zijn om dat doel te bereiken. De realiteit was echter anders. Nicolaas Boys werd overklast door een goed en gedisciplineerd spelend DONK , dat pas vijf seconden voor tijd de enige kans aan de bezoekers weggaf. Dat was meteen de tegentreffer die DONK, dat zelf vijf keer scoorde, met lede ogen (doelsaldo kan belangrijk zijn) moest incasseren.

DONK’s trainer Pieter van Zoest had voor dit duel een basisplaats gereserveerd voor Issam Aarab. Sjors van Hanswijk was deze middag bankzitter. Naast hem onder andere Zakaria Mellah die wekenlang afwezig was geweest wegens een slepende blessure. De belangen waren groot voor beide ploegen. Er moesten hoe dan ook drie punten worden binnengesleept. Alleen een overwinning zou volstaan om DONK nog in de race te houden voor rechtstreekse promotie en om Nicolaas Boys uitzicht te blijven geven op een nacompetitieplaats.

Lakens
Al snel bleek echter dat het DONK was dat de lakens uitdeelde. Nadat de eerste corner voor Nicolaas Boys was legde DONK in de derde minuut de eerste goede aanval op de mat. De eindpass werd echter nog net voor de schietgrage voet van Imad El Yousfi weggetikt. Vier minuten later bereikte Jordy de Jong na een indrukwekkende rush eindstation Mo Irezzi. De spits ging onderuit, maar scheidsrechter Arjan Verhoeven zag er geen strafschop in. En omdat de VAR ontbrak moest DONK genoegen nemen met deze beslissing.

DONK drong vervolgens verder aan. Een paar corners leverden echter niets op. In de twintigste minuut zorgde Mo Irezzi bijna voor de openingstreffer. Onverwacht haalde hij uit de draai hard uit, maar keeper Tim Stouten stond op zijn post. In de 22ste minuut bleek hoe eenvoudig voetbal soms kan zijn. Een vloeiende aanval van DONK startte bij Issam Aarab, vond als tussenstation Mo Irezzi en belandde uiteindelijk bij
Bas Houdijk. De linkerspits hield het hoofd koel en zette Tim Stouten met een simpele voetbeweging op het verkeerde been, 1-0.

Het bleek voor DONK het signaal voor een extra offensief. De broers Tim en Bas Houdijk vonden elkaar op het middenveld steeds beter en ook Mark van Doeland liet zich niet onbetuigd. De middenvelder verzond in de 24ste minuut een briljante pass in de loop van de pijlsnelle Bas Houdijk en dwong daarmee tevens keeper Tim Stouten om zijn doel te verlaten in een poging om de bal nog te onderscheppen. Bas Houdijk was echter de rapste en scoorde de 2-0 met een meesterlijke lob. Diezelfde Bas Houdijk was in de daaropvolgende tien minuten nog twee keer vlakbij succes. Eerste haalde hij kiezelhard uit, maar Tim Stouten redde fraai en even later zag hij een kopbal op het dak van het doel belanden.

Duveltje
Na de pauze begon DONK met vier corners. De laatste corner werd weggewerkt maar kwam voor de voeten van Werner Overkamp terecht. De centrale verdediger speelde de bal laag en hard in de doelmond waar Rik Bogaard als een duveltje uit een doosje opdook om de 3-0 binnen te tikken. Nicolaas Boys bracht kort hierna zijn eerste wisselspeler in het veld, Joël Verlaan. De invaller bracht veel energie en strijdlust, maar dat ging in de ogen van scheidsrechter Verhoeve toch wat al te enthousiast toen hij in de 61ste minuut Rik Bogaard binnen de beruchte lijnen vloerde. De terecht toegekende strafschop werd door Werner Overkamp feilloos binnen geschoten, 4-0.

Bij Niclaas Boys mocht Joost Verkerk ook nog een klein half uur meedoen. Hij verving Fitz Mac Lean. Nadat Nieuwvener Peter Burgmeijer de gele kaart had ontvangen verving bij DONK Edwin Gouw Imad El Yousfi. Even later werd ook de licht geblesseerde Jordy de Jong uit voorzorg naar de kant gehaald. Voor hem kwam Sjors van Hanswijk. Ook captain Rik Bogaard was eenzelfde lot beschoren. Voor hem mocht Zakaria Mellah zijn opwachting maken. Laatstgenoemde gaf onmiddellijk zijn visitekaartje af. Met een steekpass zette hij Bas Houdijk knap vrij, maar een hattrick zat er voor de linkerspits niet in. Hij knalde hard op
keeper Tim Stouten..

Seconden later zocht Zakaria Mellah het doel te hoog. Het bleek uitstel van executie. Na een afgeslagen corner schoof Mark van Doeland de bal tussen de palen. Een handige schijnbeweging van de sterk spelende Marvin Vat zorgde ervoor dat keeper Tim Stouten verrast werd, 5-0. Het slotakkoord was echter voor Nicolaas Boys. Vijf seconden voor het eindsignaal nam Luke van Veen een afgeslagen corner ineens op de slof. Keeper Dennis de Vogel was kansloos, 5-1.

Schamele oogst
Al met al een uitstekende overwinning voor DONK in dit sportieve door arbiter Verhoeve voortreffelijk geleide duel. Critici zullen echter toch nog wel enkele noten te kraken hebben. De letterlijk uit de lucht vallende tegentreffer was een smetje in een strijd waarin het doelsaldo een beslissende rol kan gaan spelen en vijf treffers vormden eigenlijk nog een vrij schamele oogst als je dat afzet tegen het aantal kansen dat de Gouwenaars wisten te creëren.

De strijd aan kop van de kampioenspoule is ondertussen ongemeen spannend geworden na het gelijke spel van koploper RKDES bij Slikkerveer. Drie ploegen gaan nu met ieder 20 punten aan de leiding. FC IJsselmonde heeft een doelsaldo van plus 14, ASC plus 10 en RKDES plus 9. Op twee punten volgt DONK dat eveneens een doelsaldo van plus 9 heeft.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij RKDES, terwijl FC IJsselmonde ASC ontvangt.De kampioen en de nummer 2 promoveren automatisch. De nummers 3 t/m 5 spelen nacompetitie.

Door: Joop Spee