DONK tweedeklasser na 5-4 zege in verlenging

10 June 2019, 22:28 uur
DONK

Nadat in voorgaande jaren de nacompetitie vaak het troosteloze eindstation was voor DONK slaagden de Gouwenaars er dit jaar eindelijk in om met deze treurige traditie te breken. Op het fraaie complex van gastheer vv Moerkapelle werd Stompwijk na een sensationele verlenging met 5-4 verslagen.

Schaatsen slijpen
Je rijdt als verslaggever op weg naar het voetbalveld over de Bredeweg in Moerkapelle. Je kijkt even opzij en gelooft je ogen niet. Op een bordje prijkt de tekst SCHAATSEN SLIJPEN. Bij 24 graden boven nul een bijzondere tekst. MESSEN SLIJPEN zou met het oog op het duel DONK-Stompwijk passender zijn geweest.

Het slijpen van de messen zou in deze wedstrijd echter nog enige tijd op zich laten wachten. Pas in de verlenging ontwikkelde het duel zich tot een enerverende thriller waarbij DONK aan het langste eind trok.

Fakkels
Nadat de fakkels waren gedoofd en de rook was weggetrokken startte DONK overtuigend. Het in groten getale opgekomen publiek zag binnen vijf minuten al twee pegels, van Mark van Doeland en Imad El Yousfi, net naast vliegen.

Stompwijk was duidelijk geschrokken, leunde achterover en loerde op de counter. Het resulteerde in de zevende minuut in een snelle uitbraak. Nick Ammerlaan schoot in kansrijke positie echter naast.

DONK bleef de bovenliggende partij, maar moest voortdurend alert blijven als de gevaarlijke aanvallers van de tegenpartij in stelling werden gebracht.

In de 13e minuut was Rik Bogaard vlak voor de keeper dichtbij een doelpunt. Stompwijk stelde daar schoten van Enrico Geus en Nick Ammerlaan tegenover, maar deze misten de juiste richting.

In de 20ste minuut kwam DONK verdiend op voorsprong. Mo Irezzi probeerde zich te ontworstelen aan twee op zijn huid zittende verdedigers. De bal sprong op en werd een prooi voor de rechterwreef van de gretige Bas Houdijk. Onhoudbaar voor keeper Jesper van Leeuwen vloog de bal in de kruising, 1-0. Een zondagsschot, maar dan op maandag.

Verkeerde been
Wie verwacht had dat DONK hierna door zou drukken om de voorsprong te verdubbelen kwam bedrogen uit. Er sloop angst in de ploeg en er werd achteruitgelopen in plaats van het eigen spel te blijven spelen. Stompwijk putte hier moed uit en kreeg op slag van rust loon naar werken, al kwam de gelijkmaker niet zonder fortuin tot stand. Linkerspits Nick Ammerlaan zette laag voor. DONK’s keeper Dennis de Vogel stapte uit om de bal te onderscheppen, maar stond tot zijn verbijstering op het verkeerde been toen de bal via het been van Jordy de Jong van richting veranderde en in het doel plofte, 1-1.

In de tweede helft drong Stompwijk, gesterkt door de onverwachte gelijkmaker, meer aan. Er ontstonden kansen over en weer. Na een drietal corners voor DONK die niets opleverden miste Nick Ammerlaan aan de andere kant een grote kans na een fraaie voorzet van Enrico Geus. Dennis de Vogel redde echter fraai.

In de 63ste minuut eindigde een vrije trap van Mark van Doeland op de vijandelijke doellat. Het bleek uitstel van executie.

Vier minuten later kon Stompwijk’s rechtsback Sem van der Salm Bas Houdijk pas ten koste van een gele kaart afstoppen. Werner Overkamp leverde een puike vrije trap af die door het dijbeen van collega-centrale verdediger Marvin Vat tot doelpunt werd gepromoveerd, 2-1.

Beide trainers spraken hierna hun eerste wissels aan. Bij Stompwijk kwam Toby van der Marwijk Daniël Knijff aflossen, terwijl Zakaria Mellah bij DONK de plaats innam van Imad El Yousfi.

In de 76ste minuut had DONK de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Een schitterende pass van Rik Bogaard bood Bas Houdijk een dot van een kans. De linkerspits knalde echter over.

Domper
Seconden hierna kreeg DONK een domper van formaat te verwerken. De rappe Enrico Geus ontsnapte aan de aandacht van de Goudse defensie en scoorde fraai, 2-2.

Vijf minuten voor tijd moest Issam Aarab bij DONK geblesseerd afhaken. Hij maakte plaats voor Sjors van Hanswijk.

De laatste mogelijkheden in de reguliere speeltijd waren voor Stompwijk, maar Rick Luiten, Enrico Geus en Nick Ammerlaan hadden het vizier niet op scherp staan.

De 2-2 was een eindstand waar de neutrale toeschouwer wel mee kon leven. Maar dat het een matig schouwspel was geweest, daar was iedereen het ook over eens. De verlenging zou zich echter tot de thriller ontwikkelen waar de toeschouwers op zaten te wachten.

Verlenging
In die verlenging startte DONK uitstekend. Bas Houdijk strandde op de voet van keeper Jesper van Leeuwen en in de vijfde minuut scoorde diezelfde Bas Houdijk alweer bijna nadat hij goed op de keeper doorjoeg na een pass van Mark van Doeland.

De 3-2 kon niet uitblijven. In de zevende minuut van de eerste verlenging vond Rik Bogaard met een fraaie pass Zakaria Mellah. Die zette knap voor waarna de inglijdende Stompwijkse aanvoerder Nick van der Bosch de bal valk voor de doellijn nog net voor de aanstormende Bas Houdijk kon wegwerken. Helaas voor hem deed hij dat in eigen doel, 3-2.

Stompwijk’s trainer Erik van Manen bracht vers bloed binnen de lijnen. Bart van Boggelen en Koen Kemna kwamen voor Yorick van Benten en Rick Luiten.

Bij DONK kwam Dave Tol Mo Irezzi aflossen. Hij stond amper in het veld toen hij op maat bediend werd door de sterk spelende Zakaria Mellah. Een voorzet op maat volgde waarna Tim Houdijk met zijn treffer voor een explosie van vreugde aan Goudse zijde zorgde, 4-2.

Stompwijk gaf zich echter nog allerminst gewonnen. Dennis de Vogel redde knap op een pegel van Nick Ammerlaan en Enrico Geus trof de paal met een kiezelhard schot. Na twee rebounds gaf Nick Ammerlaan met een schot dat via de onderkant van de lat doel trof de Stompwijkers weer hoop.

Gruwelijk spannend
In de tweede helft van de verlenging alweer twee wissels. Bij Stompwijk verving Killian Bol Dennis van der Linden en bij DONK kwam Jeffrey van Dam voor Mark van Doeland.

Het bleef gruwelijk spannend, maar in de derde minuut van de tweede verlenging leek DONK zijn opponent dan toch echt de genadeslag te geven. Zakaria Mellah zette goed door, ontfutselde zijn tegenstander de bal en bediende Bas Houdijk op maat. Onhoudbaar

verdween de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen, 5-3. Daarmee bracht Bas Houdijk de totale productie van de Houdijkjes in deze wedstrijd op drie.

Het gevaar voor DONK bleek echter nog niet geweken. Stompwijk vond nieuwe energie en sommige DONK-spelers kregen kramp in de benen, terwijl menig DONK-supporter kramp in de billen kreeg van het billenknijpen.

Kookpunt
De spanning steeg tot het kookpunt toen Toby van der Marwijk een moment van onoplettendheid bij DONK afstrafte, 5-4.

Met, inclusief blessuretijd, nog zo’n zeven minuten te gaan werden de DONK- harten zwaar op de proef gesteld. Groot was de opluchting toen scheidsrechter Jesse Verduijn voor het eindsignaal blies. De arbiter kan met zijn secondanten André van Vliet en Dennis van Berk terugzien op een uitstekend geleide wedstrijd.

De ontlading
DONK is volgend jaar tweedeklasser! De ontlading was enorm.

Al met al kan DONK met trots terugzien op een prachtig seizoen. Het eerste team promoveert onder leiding van kampioenenmaker Pieter van Zoest, vakkundig bijgestaan door assistent-trainer John Olsthoorn, teamleider Frank Moons en verzorger Fred Klomp naar de tweede klasse, het tweede team werd glansrijk kampioen en speelt volgend jaar reserve eerste klasse en het derde team miste in de nacompetitie maar net de promotie.