DONK sterkste in derby tegen ESTO

9 December 2019, 11:20 uur
DONK

DONK is er weer eens in geslaagd om een streekderby te winnen. In Bodegraven moest ESTO, de oude club van DONK-trainer Pieter van Zoest, in een matig duel met 1-3 het onderspit delven.

Bij DONK ontbraken Mark van Doeland en Rik Bogaard nog in de selectie. Jordy de Jong en Wessel Akerboom zijn na lang revalideren eindelijk weer uit de lappenmand. Zij speelden meer dan een uur in DONK 2. Bij ESTO zaten Gouwenaar Job van Welie en Robin Groenendijk na lang blessureleed net als vorige week weer op de bank.

De wedstrijd begon met een minuut stilte in verband met het overlijden in de afgelopen week van twee ESTO-vrijwilligers.

Startblokken
DONK kwam goed uit de startblokken. In de derde minuut legde de ploeg via Imad El Yousfi en Appie Kaïssy de eerste vloeiende aanval op de nieuwe kunstgrasmat. ESTO kwam echter met de schrik vrij. Vijf minuten later was het de beurt aan ESTO. Lars Verheul mocht nauwelijks gehinderd langs vier man soleren en fraai de 1-0 op het scorebord zetten.

DONK rechtte onmiddellijk de rug. Amper 45 seconden na de openingstreffer kwam Marvin Vat knap voor zijn man om een goed aangesneden vrije trap van Werner Overkamp vervolgens knap binnen te koppen, 1-1.

Drie minuten later was het weer de ijzersterk spelende Marvin Vat die de handen op elkaar kreeg. Daaraanvooraf ging een goede voorzet van Imad El Yousfi op Roy van der Graaf. De linkerspits zag zijn schot via keeper Donny Veenis en de paal langs de voor DONK verkeerde kant van de paal vliegen. Werner Overkamp slingerde de toegekende corner prachtig voor het doel waarna Marvin Vat met een snoekduik alweer met het hoofd trefzeker was, 1-2. Heel DONK vierde de treffer uitbundig aan de zijlijn met de onfortuinlijke captain Rik Bogaard die even uit de roulatie is.

Mokerslag
ESTO probeerde weer overeind te komen na deze mokerslag. Captain Remi Hendriks mocht tot twee keer toe vrij aanleggen. Hij wist de bal echter niet tussen de palen te krijgen. Een minuut later brak Imad El Yousfi aan de andere kant goed door. Op het laatste moment speelde hij de bal iets te ver voor zich uit waardoor Donny Veenis redding kon brengen.

De pogingen van ESTO om de bakens te verzetten strandden regelmatig op de onverzettelijke Jeffrey van Dam en als de bal al eens bij de voorste linie van ESTO terecht kwam dan stond de Goudse defensie als een huis.

DONK kreeg nog een paar keer de gelegenheid om ESTO al vroeg de definitieve knock out toe te brengen. Eerst ging Roy van der Graaf in de 32ste minuut alleen op Donny Veenis af. De keeper wist zijn doel met zijn voeten nog net schoon te houden.

Ook een vloeiende aanval waarbij Imad El Yousfi, Appi Kaïssy en Roy van der Graaf betrokken waren eindigde met het predicaat 'net niet'.

In het laatste deel van de eerste helft was het spel ondertussen naar een bedenkelijk niveau gezakt en ook in de eerste twintig minuten van de tweede helft was sprake van een stroperigheid waar menig Goudse wafelbakker jaloers op zou zijn geweest.

Brood
Omdat DONK verzuimd had om ESTO voor rust de genadeslag toe te brengen zag ESTO er in het tweede bedrijf nog wel brood in. DONK liet ESTO het spel maken en kwam daardoor veel te weinig aan zijn eigen kernkwaliteit, het spelen van technisch verzorgd voetbal, toe.

Toch duurde het tot de 62ste minuut voor er eindelijk weer eens iets opwindends gebeurde. ESTO’s Wouter Jan Bos speelde zich knap vrij, maar stuitte op de uitstekend keepende Bas van der Eem.

De entree van Bas Houdijk (hij kwam in de 64ste minuut Roy van der Graaf vervangen) zorgde direct voor de broodnodige dynamiek aan Goudse zijde. Na een prachtige combinatie met broer Tim kwam Jeffrey van Dam in kansrijke schietpositie. De middenvelder knalde echter keihard naast.

ESTO wisselde vervolgens captain Remi Hendriks voor spelmaker Job van Welie. Even later verscheen bij DONK Marco Douma binnen de lijnen. Hij verving Appie Kaïssy. Bij ESTO maakte Mats Boerboom plaats voor Robin Groenendijk.

In het slot
Vlak voor tijd gooide DONK het duel definitief in het slot. De actieve Imad El Yousfi leverde een perfecte steekbal op Bas Houdijk af. Die bleef koel, wachtte even tot Donny Veenis zich breed maakte en schoof de bal vervolgens beheerst tussen de benen van de keeper door, 1-3.

Met nog een paar minuten te spelen bleef ESTO nog in wonderen geloven en dat pleitte voor de ploeg. Seconden na de 1-3 leek een harde en goed geplaatste vrije trap van Wouter Jan Bos nog voor de aansluitingstreffer te gaan zorgen. Keeper Bas van der Eem redde echter knap.

Het bleef bij een verdiende 1-3 zege voor DONK.

Scheidsrechter Mark Vogelenzang leidde strak en hield de kaarten in dit sportieve duel op zak.

ONA-DONK
Al met al een verdiende overwinning voor DONK. Hoewel zeker niet alle spelers in hun beste vorm staken werd er als team gestreden voor de driepunter. Toch zal er aanstaande zondag in de uitwedstrijd tegen de ongenaakbare koploper ONA nog een tandje bij moeten. De Goudse derby vraagt sowieso altijd om iets extra’s.

DONK staat nu, na drie overwinningen op rij vast en knap op de vijfde plaats. De achterstand op ONA bedraagt maar liefst elf punten.

Door: Joop Spee