DONK staat er weer

15 April 2019, 09:47 uur

Een geconcentreerd en goed spelend DONK is erin geslaagd om concurrent Sporting Leiden met een 0-3 overwinning aan zijn zegekar te binden. De bezoekers sloten de eerste helft, waarin het spel op en neer golfde, af met een 0-1 voorsprong. In de tweede helft was DONK echter nadrukkelijk de bovenliggende partij. Het krachtsverschil werd uitgedrukt in nog eens twee goals: 0-3.

Finales
Allemaal finales zijn het, die wedstrijden in de kampioenspoule om promotie naar de tweede klasse. En dat vergt iets extra’s van de spelers. Dat was er bij DONK nog niet echt uitgekomen, al was de stijgende lijn langzaam maar zeker zichtbaar. Tegen Sporting Leiden, als vierde geklasseerd met evenveel punten als DONK, maar met een wedstrijd minder gespeeld omdat de KNVB over de gestaakte wedstrijd tegen Nicolaas Boys nog geen oordeel heeft geveld, zou het dan moeten gebeuren.

Sporting Leiden trad aan zonder de geschorste spits Gokhan Yacizien moest daarnaast ook nog een paar verdedigers missen met hamstringklachten. Bij DONK ontbraken Wessel Akerboom en Zakaria Mellah met vervelende blessures.

Spectaculair
De wedstrijd begon spectaculair. In de derde minuut werd DONK’s middenvelder Tim Houdijk op 25 meter van het doel van Sporting Leiden onreglementair van de bal gezet. Mark van Doeland zette belastte zich met het nemen van de vrije trap en krulde de bal meesterlijk buiten bereik van keeper Delano van Wanrooij in de kruising, 0-1.

De thuisclub had welgeteld twee minuten nodig om deze klap te verwerken. Ronald Mink legde een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Daniel Maaskant, maar DONK’s keeper Dennis de Vogel redde meesterlijk ten koste van een corner. Even later was het de beurt aan Koos de Haas om de bezoekers schrik aan te jagen. Hij haalde verwoestend uit, maar zag zijn pegel uiteenspatten op de paal.

Tien minuten later alweer een kans voor Koos de Haas. De rechterspits liep weg uit de rug van Sjors van Hanswijk en koerste diagonaal op Dennis de Vogel af. Hij ging voor eigen succes, maar schoot tot opluchting van DONK ruim naast. Nadat DONK in de 20ste minuut bijna weer succes had met een vrije trap van Mark van Doeland (corner getikt door keeper Delano van Wanrooij), brak aan de andere kant Koos de Haas weer gevaarlijk uit. Hij ontweek de uitgelopen Dennis de Vogel maar werd bekwaam gestuit door Jordy de Jong. Het spel bleef op en neer golven, waarbij opviel dat de linkerflank van DONK de handen vol had aan het Sturm und Drang voetbal van de thuisclub. De Leidse spelmaker Mike Filippo werd echter vakkundig aan banden gelegd.

Rush
In de 40ste minuut weer eens een goede kans voor DONK. Imad El Yousfi zette voor en Edwin Gouw torende hoog boven zijn directe tegenstander uit. Zijn kopbal vloog echter naast. Nadat DONK’s rechtsback Jordy de Jong vlak voor rust tot twee keer toe een gevaarlijk schot had geblokt begon diezelfde Jordy de Jong in blessuretijd aan een indrukwekkende rush die pas in extremis door keeper Delano van Wanrooij kon worden gestuit. In de rebound zag Edwin Gouw zijn schot via een Leids been corner vliegen. Een paar corners volgden nog. Zij zorgden voor groot gevaar, maar de defensie van Sporting Leiden wist tot aan de rust de schade beperkt te houden.

In de tweede helft bleek al snel dat er een ander DONK op de droge en harde grasmat stond. Al in de 48ste minuut zette de excellerende Jordy de Jong een aanval op. Hij speelde Imad El Yousfi vrij die op zijn beurt Mo Irezzi vond. De spits rondde de fraaie aanval beheerst af, 0-2. Zes minuten later leek een vrije trap van Mark van Doeland alweer succesvol te worden, maar keeper Delano van Wanrooij bleef met moeite meester van de situatie.

Sporting Leiden’s trainer Kevin Wassenaar besefte dat zijn ploeg risico’s moest gaan nemen. Hij verving middenvelder Koos Habraken door een extra aanvaller, Boudewijn Kamphues. Het zette geen zoden aan de dijk. DONK had zijn zaakjes nu veel beter op orde. Nadat Bas Houdijk in de 65ste minuut Edwin Gouw was komen te vervangen was het opvallend dat broer Tim, die een fletse eerste helft had afgewerkt, zich nadrukkelijker met het spel ging bemoeien.

In de 69ste minuut gaf Bas Houdijk al snel zijn visitekaartje af. Hij tikte een corner van Werner Overkamp half achterwaarts fraai binnen, maar keeper Delano van Wanrooij redde fabuleus. Even later rinkelden alweer alle alarmbellen voor de thuisclub. Bas Houdijk legde de bal panklaar voor de schietgrage voet van Mo Irezzi, maar diens schot kon nog net worden geblokt. Kort hierna moest DONK’s captain Rik Bogaard zich geblesseerd laten vervangen door Issam Aarab.

Los
DONK was nu echt helemaal los en de ene na de andere mooie aanval golfde op het doel van de thuisclub af. Zo zetten de broers Tim en Bas Houdijk al combinerend Mo Irezzi in scoringspositie. Deze kans bleek echter niet aan de spits besteed. Een paar minuten later een schitterende rush van Jordy de Jong. Hij vond de volledig vrijstaande Mark van Doeland die even aarzelde en toen koos voor een geplaatst schot dat
de buitenkant van de paal schampte.

Het bleek uitstel van executie. In de slotminuut van de reguliere speeltijd speelde Mark van Doeland met een mooie pass Imad El Yousfi vrij. De rechterspits behield het overzicht en bood Mo Irezzi een niet te missen kans, 0-3. Direct daarna verving DONK’s trainer Pieter van Zoest Mo Irezzi door Dave Tol. Het bleef bij 0-3.

Al met al een dik verdiende zege voor DONK dat een dijk van een teamprestatie neerzette. De resterende vier wedstrijden zal de ploeg deze instelling moeten vasthouden om het seizoen succesvol te kunnen afronden. Tweede Paasdag speelt de ploeg thuis tegen de nummer twee, ASC uit Oegstgeest.

Door: Joop Spee