21 October 2019, 12:20 uur
Sport
mainImage
DONK

DONK is er niet in geslaagd om bij angstgegner RVC ’33 één of meer punten uit het vuur te slepen. De Gouwenaars verzuimden zich in de eerste helft te belonen en kregen in deze eerste streekderby na 90 minuten het deksel op de neus: 3-1.

Het was gezellig druk aan het Kaagplein in Reeuwijk-Dorp. Alle ingrediënten voor een mooie pot voetbal waren aanwezig: prachtig windstil voetbalweer, een goed bespeelbare natuurgrasmat en twee ploegen die in de competitie goed (DONK) tot zeer goed (RVC) uit de startblokken waren gekomen. Enerverend was het bij vlagen zeker, met overwerk voor beide keepers.

Voor DONK was de tweekamp tegen RVC ’33 ook een weerzien met de broers Ralph en Dave Tol die nog niet zo lang geleden de kleuren van DONK droegen.

DONK ging van start zonder de langdurig geblesseerde Jordy de Jong (Issam Aarab nam zijn plaats weer in) en Sjors van Hanswijk (vakantie). De linksback werd uitstekend vervangen door Jeffrey van Dam.

Kat uit de boom
Omdat DONK in de eerste minuten goed gegroepeerd de kat uit de boom keek besloot RVC ’33 vol op de aanval te spelen. Het leidde al in de tweede minuut tot een schot van Stef de Goede dat door DONK’s keeper Bas van der Eem onschadelijk werd gemaakt. Even later kogelde Wouter Sluijs hard naast.

Zocht RVC ’33 zijn heil in de eerste helft vooral in opportunistisch voetbal met veel hoge ballen in de Goudse doelmond, DONK ging meer voor het combinatievoetbal. Uit een van die combinaties kreeg Bas Houdijk in de negende minuut een enorme kans na een fraaie assist van Appie Kaïssy. De rechterspits schoot in vrije positie laag in, maar keeper Tim van der Hoek redde fraai.

RVC ’33 was niet geschrokken. De ploeg gooide onder aanvoering van Frank Stolwijk nog meer energie in de strijd en in de elfde minuut wierp een van de hoge ballen in het Goudse centrum zijn vruchten af. Frank Stolwijk maakte zich meester van de bal en zag zijn schot knap gepareerd worden door Bas van der Eem. In de rebound was er maar een speler die alert reageerde en dat was diezelfde Frank Stolwijk, 1-0.

Na een kwartier kwam DONK langszij. Een mislukt hakje van RVC’s verdediger Bjorn Verbeij werd een prooi voor de alerte Edwin Gouw. De middenvelder speelde Bas Houdijk aan die op zijn beurt Roy van der Graaf op maat bediende. Tegen de schuiver van de spits was keeper Tim van der Hoek kansloos, 1-1.

DONK werd hierna even wat brutaler, maar verder dan een gekraakt schot van Appie Kaïssy kwamen de Gouwenaars niet.

RVC daarentegen was effectiever. De ploeg kwam in de 23ste minuut op voorsprong met een doelpunt waaraan een penetrante buitenspellucht kleefde. Na een onoverzichtelijke situatie werd de bal vanaf de achterlijn teruggetrokken en weer reageerde de aanvalslinie van RVC ’33 in twee instanties gretiger dan de defensie van DONK. De bal belandde eerst nog op de paal maar werd daarna een prooi voor Ralph Tol die de 2-1 aantekende. Assistent- scheidsrechter Mike Gelderblom had al eerder voor buitenspel gevlagd, maar scheidsrechter Gerrit van Sprang was niet bereid om zijn assistent om tekst en uitleg te vragen.

Hierna was het DONK dat gevaarlijker werd. De Gouwenaars verzuimden echter om de trekker over te halen. In de 25ste minuut strandde Roy van der Graaf na een vloeiende combinatie met Appie Kaïssy op de uitstekend keepende Tim van der Hoek.

Luttele minuten later werd Bas Houdijk knap vrijgespeeld door Jeffrey van Dam. De rechterspits had alle tijd om uit te halen maar deed dat te ongecontroleerd. De bal vloog over het Reeuwijkse doel.

Twee minuten later moest Tim van der Hoek lossen na een harde schuiver van Roy van der Graaf. Gelukkig voor de Reeuwijkers liep dit goed voor hen af.

Nadat Reeuwijker Dirk-Jan Blanken de gele kaart gepresenteerd had gekregen na een pittige overtreding kreeg RVC ’33 vlak voor rust nog een mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Aartjan van Dijk zette goed voor, maar Ralph Tol kopte over.

Rush
Wie verwacht had dat DONK tot de tanden gewapend de kleedkamer uit zou komen kwam bedrogen uit. De mooie combinaties werden schaarser en voorlopig werd de ploeg alleen gevaarlijk dankzij Jeffrey van Dam. Na een fraaie rush leverde de linksback een schitterend schot af dat prachtig door Tim van der Hoek gestopt werd.

Aan de andere kant kwam Frank Stolwijk een voetlengte te kort om een lage voorzet binnen te glijden.

Toen DONK na een uur spelen (captain Rik Bogaard had inmiddels geel gekregen wat meer aan probeerde te dringen werden de bescheiden pogingen vrij gemakkelijk door RVC ’33 opgevangen. “Wees een vent in de duels”, zo probeerde DONK’s trainer Pieter van Zoest zijn manschappen over het dode punt heen te helpen, maar de bezoekers slaagden er in de tweede helft nauwelijks meer in om gevaarlijk te worden. RVC ’33 op zijn beurt liet zien dat het voetballend tot meer in staat is dan de ballen hoog in de doelmond te pompen. De ploeg kwam er in de omschakeling een paar keer uitstekend uit In de 69ste minuut moest Bas van der Eem gestrekt naar de hoek na een knal van Arnold Oudijk en even later wist diezelfde Bas van der Eem een inzet van Frank Stolwijk nog net met de voet te keren.

RVC ‘33’s trainer Bert Potuyt verving in het laatste kwartier Ralph Tol voor Rens Mathot en Arnold Oudijk voor Daan Zantinge. Bij DONK nam Zakaria Mellah de plaats in van Edwin Gouw.

Twee kansen kreeg DONK nog om de stand gelijk te trekken. Eerst kopte Roy van der Graaf de bal na een corner tegen een rug en even later belandde een schot van Zakaria Mellah op de lat. “Niet meer nadenken, naar voren!” De aansporing van Pieter van Zoest was tevergeefs. Vrije trappen van specialist Werner Overkamp liepen op niets uit en tot overmaat van ramp moest DONK ver in de blessuretijd nog een derde treffer incasseren. Terwijl het open huis was bij DONK stelde Frank Stolwijk invaller Rens Mathot in de gelegenheid om keeper Bas van der Eem van dichtbij te passeren, 3-1.

Afgezakt
Al met al een verdiende overwinning voor RVC ’33 dat dit seizoen mee moet kunnen gaan doen om de prijzen. DONK is door de nederlaag afgezakt naar de middenmoot, maar alles staat nog erg dicht bij elkaar.

Aanstaande zondag ontvangt DONK het laag geklasseerde Meeuwenplaat.

Door: Joop Spee