DONK laat zich Goudse kaas van brood eten

7 October 2019, 08:18 uur
DONK

Vorig jaar speelde DONK twee keer uit tegen FC IJsselmonde. De oogst was mager: een moeizame 1-1 en een dikke 5-1 nederlaag. Dit keer leek het de andere kant op te gaan, maar na een goede eerste helft die afgesloten werd met een 1-3 voorsprong lieten de Gouwenaars de thuisclub toch nog langszij komen: 3-3. Dat FC IJsselmonde vijf seconden voor tijd aan een nederlaag ontsnapte mag een mirakel worden genoemd.

Gekraakte kogel
Na een openingsfase met mogelijkheden voor beide ploegen (vooral de gekraakte kogel van Murat Gok deed DONK schrikken) nam DONK het initiatief. Na een kwartier diende de eerste kans voor de Gouwenaars zich aan. Tim Houdijk vond met een mooie pass de in de spits op Edwin Gouw. Diens inzet kon nog net tot corner worden verwerkt.

Vier minuten later liep Roy van der Graaf zich goed vrij. De spits pikte een fraaie assist van Abdelhak Kaïssy goed op, maar stuitte in extremis op de voet van de keeper.

In de 24ste minuut zette Donkiaan Bas Houdijk op de rechterflank goed door. Hij speelde Edwin Gouw aan. De middenvelder leverde een knappe voorzet af en het hoofd van Roy van der Graaf deed de rest, 0-1.

FC IJsselmonde probeerde direct met een antwoord te komen. Een harde kopbal vloog net naast, een paar stevige pegels werden geblokkeerd en keeper Bas van der Eem toonde zich een prima sluitpost bij harde schoten van buiten het zestienmetergebied.

In de 28ste minuut kwam DONK bijna op 0-2. Vanaf een meter of 23 knalde Werner Overkamp een vrije trap tegen de onderkant van de lat. De DONK-aanhang schreeuwde om de VAR, maar dat was ijdele hoop. Niet allen ontbrak de VAR uiteraard, maar bovendien was de bal de doellijn beslist niet gepasseerd.

Drie minuten later leek de gelijkmaker te vallen. DONK’s keeper Bas van der Eem ranselde een kiezelhard schot echter knap uit de hoek ten koste van een corner. Uit die hoekschop belandde de bal op de linkerflank bij de vrijstaande Murat Gok. De Rotterdamse uitblinker bracht de bal hard in de doelmond en toen er geen enkele Rotterdamse of Goudse voet tegen de bal werd gezet verdween die zomaar in de verre hoek, 1-1.

FC IJsselmonde putte moed uit de gelijkmaker. Het dwong een aantal corners af die voor het nodige gevaar zorgden.

In de 35ste minuut leefde DONK, geholpen door zijn opponent, weer op. Een verkeerde terugspeelbal werd onderschept door de alerte Roy van der Graaf. De spits bleef rustig en zorgde koel voor zijn tweede treffer, 1-2.

De koek was nog niet op voor DONK. Vlak voor het rustsignaal vond Bas Houdijk de schietgrage voet van Edwin Gouw. Een tel later lag de bal tegen de touwen, 1-3.

Hinken
Na de rust bleek FC IJsselmonde gretiger en feller uit de kleedkamer gekomen te zijn dan DONK. De Gouwenaars verloren hun greep op het duel, leken op twee gedachten te hinken en werden steeds slordiger aan de bal. Al snel kreeg het daarvoor de rekening gepresenteerd. Na een vlotte combinatie scoorde de Rotterdamse spits op fraaie wijze de aansluitingstreffer, 2-3.

In de 58ste minuut werkte de keeper van de thuisclub achterover vallend een indraaiende corner van Werner Overkamp met de vingertoppen nog net tegen de lat. Bij het neerkomen was de sluitpost echter onzacht in aanraking gekomen met de doelpaal waardoor hij zich moest laten vervangen.

Een paar minuten later kreeg Murat Gok vrij baan van de Goudse defensie. Hij zette afgemeten voor en even later stond de 3-3 op het (overigens niet in werking zijnde) scorebord.

IJsselmonde zette nog een tandje bij. Een fraaie treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd.

Nadat Zakaria Mellah in de 70ste minuut Abdelhak Kaïssy was komen vervangen leek DONK zich te realiseren dat een al te groot ontzag voor de tegenstander wel eens tot een slecht eindresultaat zou kunnen leiden. De Gouwenaars drongen in het laatste kwartier weer aan en Bas Houdijk mocht tot twee keer toe weer aan een treffer ruiken. Eerst schoot hij in redelijk vrije positie nog ruim over, maar even later stuitte hij vanaf de penaltystip op de voet van de keeper. Een deel van de Goudse aanhang was van mening dat hij bij die poging onreglementair was geattaqueerd.

Bizar knap
In de allerlaatste seconden van de blessuretijd viel het muntje bijna alsnog goed voor DONK. De Rotterdamse keeper ging in de fout en Roy van der Graaf tikte de bal vanaf een meter of vijf in het doel. Althans ….dat dacht zo ongeveer iedereen, behalve een Rotterdamse verdediger die met een bizar knappe inhaalrace de bal nog net voor de doellijn wist weg te werken.

Het zou eigenlijk ook wel iets te veel van het goede zijn geweest. Het bleef bij 3-3, waarmee beide partijen kregen waar ze recht op hadden.

Aanstaande zondag speelt DONK thuis tegen VVIJ uit IJsselstein. Die ploeg heeft met vijf punten uit drie wedstrijden een punt meer dan DONK.

Door: Joop Spee