Donk kijkt weer naar boven

8 April 2019, 09:52 uur

Dankzij een betrekkelijk eenvoudige 4-1 overwinning tegen het Rotterdamse HOVDJSCR kan DONK weer voorzichtig naar boven kijken. Mo Irezzi zorgde er met een hattrick voor dat de resterende vijf wedstrijden geen verplicht nummer zouden zijn geworden.

door Joop Spee

DONK trad behoorlijk gehavend aan. Jordy de Jong en Marvin Vat waren geschorst, Zakaria Mellah en Wessel Akerboom geblesseerd, terwijl Bas Houdijk een weekendje weg was. De selectie is echter breed genoeg om een dergelijke aderlating goed op te kunnen vangen.

Overdonderend
DONK startte overdonderend. Al in de derde minuut werd een corner van Mark van Doeland door Rik Bogaard van dichtbij binnen gekopt, 1-0.

DONK ging hierna op zoek naar een vergroting van de marge, maar erg overtuigend ging dat nog niet. Voorzichtigheid was vaak troef en het terugspelen van de bal leek regelmatig tot kunst te zijn verheven.
In de tiende minuut werd HOVDJSCR voor het eerst gevaarlijk. Een goede pass van Zohair Hasnaoui zette de snelle Maurice van der Linden in schietpositie. De veelal zwervende vleugelaanvaller zag zijn schot via een DONK-verdediger net naast het doel vliegen.

Twaalf minuten later mocht Edwin Gouw vrij uithalen na een goed passje van Imad El Yousfi. Hij schoot echter iets te gehaast over het doel van HOVDJSCR’s keeper.

Sportieve wraak
Nadat Dave Tol tegen een gele kaart aan was gelopen wegens het vasthouden van een tegenstander scoorde Tim Houdijk. Zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Seconden later nam hij met een fraaie steekpass sportieve wraak. Mo Irezzi dook behendig in het gat, speelde de keeper fraai uit en scoorde beheerst, 2-0.

In de 32ste minuut had DONK het duel in het slot moeten gooien. Het kreeg binnen een paar seconden twee dotten van kansen, waarvan de laatste door Rik Bogaard van dichtbij tegen de keeper werd geschoten.
Tot aan de rust gebeurde er weinig dat de harten van de toeschouwers sneller deed kloppen. Keeper Aitor Spetter moest nog wel even grabbelen voordat hij een betrekkelijk onschuldig schot van Edwin Gouw onder controle had, maar dat was het wel zo ongeveer.

Aan de 3-0 die in de blessuretijd werd gescoord door Mo Irezzi (op aangeven van Imad El Yousfi) ging weliswaar een goede aanval vooraf, maar het feest ging niet door omdat scheidsrechter Ben van der Spoel buitenspel had geconstateerd.

Trekkebenen
DONK bleek niet al te scherp uit de kleedkamer te zijn gekomen. Al in de 49ste minuut had Rachid el Khalifi zomaar voor de aansluitingstreffer kunnen zorgen. De Rotterdamse aanvoerder, die al enige tijd liep te trekkebenen, miste echter de kracht om succesvol te kunnen afronden. Hij moest zich een paar minuten later laten vervangen door Khalid Moumouh.

DONK bleek niet echt wakker geschrokken te zijn. In de 55ste minuut kreeg HOVDJSCR opnieuw de kans om de wedstrijd te laten kantelen.

De gevaarlijkste aanvaller, Armine Marhoub, speelde zich knap vrij maar stuitte op de voet van DONK’s keeper Dennis de Vogel. Nadat bij DONK de geblesseerd geraakte aanvoerder Rik Bogaard zich had moeten laten vervangen door Jeffrey van Dam, legde DONK eindelijk weer eens een paar aanvallen op de mat die herinneringen opriepen aan het spel in de eerste competitiehelft.

In de 63ste minuut liet DONK een counter uit het boekje zien Werner Overkamp lanceerde Imad el Yousfi die op zijn beurt Mo Irezzi een niet te missen kans bood, 3-0. Even later alweer een mooie aanval. Een combinatie tussen Imad el Yousfi en Dave Tol vond Tim Houdijk als eindstation. De middenvelder schoot beheerst in maar zag zijn geplaatste schot op het nippertje tot corner worden verwerkt door keeper Aitor Spetter.

Hierna moest de goed spelende Dave Tol zich licht geblesseerd laten vervangen door Jeffrey Berlijn, die na een ellenlange lijdensweg met blessures eindelijk weer eens in de hoofdmacht mocht opdraven.
HOVDJSCR’s trainer Ronald van der Zalm besloot hierna twee verse krachten in het veld te brengen. Mikey van der Zalm kwam voor Caron Hardo Kloppert en Amin el Oiskhiri voor Nourdin Akachar.

Rushes
In de 79ste minuut begon Jeffrey Berlijn aan een van zijn bekende rushes. Dat leek op niets uit te lopen omdat de bal van zijn voet sprong. De verdediging van HOVDJSCR had Mo Irezzi echter over het hoofd gezien. De attente spits pikte de bal op en scoorde zijn hattrick, 4-0. Nadat bij DONK Tim Houdijk was vervangen door Justin Vat bleek HOVDJSCR toch niet van plan om zich willoos naar de slachtbank te laten leiden. Invaller Mikey van der Zalm schoot eerst nog hard over het Goudse doel, maar in de 84ste minuut liep hij razendsnel uit de rug van de DONK verdediging om de bal vervolgens hard via de binnenkant van de paal in de kruising te rammen, 4-1.

Een paar minuten later floot de voortreffelijk leidende scheidsrechter Ben van der Spoel voor het einde. Al met al een sportieve wedstrijd die een nuttige driepunter opleverde voor DONK, maar die niet als een spektakelstuk van de bovenste plank de boeken in zal gaan. Bij vlagen liet DONK in de tweede helft echter weer zien waartoe de ploeg in staat is.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij Sporting Leiden.