Donk doet weer mee

25 March 2019, 09:50 uur

door JOOP SPEE

Ongenaakbaar waren ze in de eerste competitiehelft, Doelt Onversaagd Naar Kampioen (DONK) en Doelen Is Ons Streven (DIOS). Maar na drie wedstrijden in de promotiepoule zag de toekomst er voor beide ploegen toch aanzienlijk minder rooskleurig uit. Met slechts drie punten voor de Gouwenaars en vier voor de club uit Nieuw Vennep was het duidelijk dat de wedstrijd DONK-DIOS cruciaal zou zijn om aansluiting te krijgen met de top van de poule.

Terwijl DONK het een week eerder tegen Slikkerveer in de slotfase gruwelijk had laten liggen, gebeurde nu het omgekeerde. In de 93ste minuut passte Tim Houdijk voortreffelijk op Mo Irezzi. De spits, die de hele wedstrijd aan de leiband had gezeten bij het centrale verdedigingsduo Jeffrey Hoefkens en Damian Kramer, zorgde met een onhoudbaar schot voor de winnende treffer, 2-1.

Een zwaarbevochten, maar op basis van de kansenverhouding en het overwicht in de tweede helft verdiende zege voor DONK dat de aansluiting met de ploegen aan de top weer gevonden heeft. Aanstaande zondag gaat de ploeg op bezoek bij het sterke FC IJsselmonde dat na een teleurstellend begin de stijgende lijn ook weer te pakken lijkt te hebben.

Nadat er een minuut stilte in acht was genomen in verband met het overlijden van de schoonmoeder van DONK’s assistent-trainer John Olsthoorn, gaf scheidsrechter Yusuf Durgunsu het startschot.

DONK, zonder Zakaria Mellah en met Issam Aarab en Edwin Gouw op de bank, legde vanaf de aftrap direct een goede aanval op de mat, maar daar het bleef het de eerste 20 minuten bij. DIOS nam het heft in handen en won bijna alle duels op het middenveld. Toch was het DONK dat in de 10e minuut als eerste dichtbij een doelpunt was. Bas Houdijk zocht de diepte en stuitte in extremis op de goed uitgelopen keeper Rinse Klinkenberg. Appèl voor een strafschop werd door scheidsrechter Durgunsu weggewuifd.

Na een kwartier spelen werd DIOS voor het eerst gevaarlijk. De opgerukte centrale verdediger Jeffrey Hoefkens mocht geheel vrij schuin voor het doel van dichtbij inkoppen maar vond de goed opgestelde DONK keeper Dennis de Vogel op zijn weg. In de twintigste minuut was het DIOS dat de score opende. Een vrije trap van rechts met de wind mee zeilde over keeper Dennis de Vogel heen waarna het voor Ralph Noordam een koud kunstje was om de 0-1 binnen te knikken.

DONK, dat tot dat moment zijn zelfvertrouwen ergens in Montfoort of Slikkerveer moet hebben laten liggen, moest toen wel komen. Langzaam maar zeker raakte de wedstrijd meer in balans. In de 25ste minuut gaf DONK een serieuze waarschuwing af. Bas Houdijk zette goed voor en broer Tim schoot direct scherp tussen de palen. Helaas voor Donk zat er nog net een been van een DIOS-verdediger tussen. Uit de daaropvolgende corner kwam DIOS goed weg na een hachelijke situatie in het vijf meter gebied.

DONK voelde dat er meer te halen was. Voorlopig toonde de defensie van DIOS, met de uitblinkende linksback Nairo Tschumie als grootste obstakel, zich echter soeverein. DONK ging het meer en meer met schoten van afstand proberen. Sjors van Hanswijk knalde hard naast en Rik Bogaard zag tot zijn ontzetting dat keeper Rinse Klinkenberg een dwarrelend schot nog maar net uit de kruising wist te grabbelen.

Met de 0-1 op zak ging DIOS meer en meer achteroverleunen. De ploeg werd nauwelijks meer gevaarlijk. DONK van zijn kant zorgde in de 39ste minuut nog even voor gevaar toen een bal die in het vijf meter gebied plofte door de verdediging van DIOS maar amper kon worden weggewerkt.

De ploegen gingen rusten met een 0-1 voorsprong voor DIOS. Een gele kaart was er in de eerste helft voor Jeffrey Hoefkens van DIOS na aangeschoten hands.

Bij het begin van de tweede helft was het nog even billenknijpen voor DONK toen DIOS veelbelovend uit de startblokken schoot. Een veelbelovende aanval werd echter onreglementair in de kiem gesmoord door Werner Overkamp die daarvoor terecht de gele kaart kreeg.

Hierna was het echter DONK dat de lakens ging uitdelen. Nog steeds was het spel niet om over naar huis te schrijven, maar onder impuls van vooral Sjors van Hanswijk, Marvin Vat en Jordy de Jong werd het vuurtje opgestookt. De Gouwenaars wonnen steeds meer duels waardoor Tim Houdijk zijn stempel meer en meer op de wedstrijd kon drukken. In de 55ste minuut draaide een inswingende corner van de verder onzichtbare Mark van Doeland bij de tweede paal bijna ineens in het doel. Een minuut later mocht DONK schuin links voor het doel een vrije trap nemen. Werner Overkamp zette zich achter de bal en vond
bij de tweede paal het hoofd van de opgerukte Marvin Vat. Tegen diens kopbal was Rinse Klinkenberg kansloos, 1-1.

DIOS had bijna onmiddellijk zijn antwoord klaar. Middenvelder Ralph Noordam profiteerde van het feit dat twee tegenstanders elkaar in de weg liepen en begon aan een indrukwekkende solo. Vlak voordat hij, ongeveer zeven meter van het doel, het vonnis over DONK wilde voltrekken wist Jordy de Jong het echter met een meesterlijke sliding de bal te ontfutselen.

In de daaropvolgende fase bleef DONK de bovenliggende partij. Wel was er geel voor Bas Houdijk wegens (overigens beschaafd) commentaar op de leiding. Rond de 70ste minuut, nadat bij DIOS Emile van de Scheur vervangen was door Robin van der Voort, leek DONK definitief door te gaan drukken. Eerst brak Jordy de Jong (de rechtsback ontpopte zich als de beste Goudse aanvaller) knap door en trok de bal vanaf de achterlijn knap terug op Bas Houdijk. De linkerspits had echter net te veel tijd nodig om te scoren.

Seconden later leek hij zich alsnog te revancheren. Op weg naar het doelgebied werd hij op klassieke wijze in de sandwich genomen door twee verdedigers. Scheidsrechter Durgunsu liet echter genade voor recht gelden en wuifde alle protesten weg. Met Edwin Gouw voor Imad El Yusfi en Issam Aarab voor Mark van Doeland ging DONK het laatste kwartier in.

DIOS besloot wat meer van het doel af te gaan spelen. Het resulteerde in een schot van Darius Broxterman dat ruim over vloog. Nadat DONK een kopkans had gemist en Bas Houdijk hard in handen van de keeper had geschoten begon de wanhoop zich langzaam maar zeker van de Goudse aanhang meester te maken. Die wanhoop had zomaar over kunnen gaan in doffe berustende ellende als Rik Bogaard in de 81ste minuut een doorgetikte vrije trap niet knap van de doellijn had gehaald.

DONK putte er nieuwe moed uit. Na een scrimmage kregen om beurten Mo Irezzi en Bas Houdijk tot drie keer toe op een paar meter afstand van het vijandelijke doel de kans om de wedstrijd in de 83ste minuut te beslissen. Keeper Rinse Klinkenberg gooide zich echter keer op keer met leeuwenmoed voor de bal en voorkwam zo een Goudse voorsprong. Met Jeffrey van Dam voor Rik Bogaard bleef het oppassen voor DONK. Vooral Ralph Noordam was zo nu en dan gevaarlijk. In de 86ste minuut brak hij goed door. Issam Aarab zette hem echter net op tijd de voet dwars.

In de slotfase moest bij DIOS Nairo Tschumie geblesseerd van het veld. Hij werd vervangen door Nima Asadi Wardough.

Terwijl DONK het een week eerder tegen Slikkerveer in de slotfase gruwelijk had laten liggen gebeurde nu het omgekeerde. In de 93ste minuut passte Tim Houdijk voortreffelijk op Mo Irezzi. De spits, die de hele wedstrijd aan de leiband had gezeten bij het centrale verdedigingsduo Jeffrey Hoefkens en Damian Kramer, zorgde met een onhoudbaar schot voor de winnende treffer, 2-1.