Depay bezorgt Oranje prettige start

21 March 2019, 22:49 uur
Orange Pictures

Met Memphis Depay in de hoofdrol is het Nederlands elftal goed begonnen aan het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in twaalf Europese landen. De aanvaller, de laatste maanden bij Olympique Lyon niet altijd zeker van een basisplaats, was met twee treffers en twee assists erg belangrijk tegen Wit-Rusland: 4-0.

Zo kreeg Ronald Koeman bijna alles wat hij wilde op zijn 56e verjaardag. Winnen was voor de bondscoach het belangrijkste. ''En het zou prettig zijn als dat met goed voetbal gebeurt", zei Koeman vlak voor de aftrap. Voor de schoonheidsprijs kwam de thuisploeg niet helemaal in aanmerking. Oranje moest voor het eerst onder Koeman het spel maken en had het daar af en toe best lastig mee. Wit-Rusland was waarschijnlijk naar een grotere nederlaag gespeeld als het tempo wat hoger had gelegen.

Wit-Rusland was in zes wedstrijden tegen Moldavië, Luxemburg en San Marino in de Nations League zonder tegentreffer gebleven. Tegen Nederland gaven de bezoekers de openingstreffer al na 52 seconden cadeau. Igor Sjitov speelde de bal te zacht terug op zijn eigen doelman en Depay was er snel bij om de openingstreffer te maken. Hij bracht in de 21e minuut ook Georginio Wijnaldum in stelling (2-0) en benutte in de 55e minuut een strafschop: 3-0. In de slotfase gunde hij aanvoerder Virgil van Dijk nog de 4-0.

Oranje startte met de basisploeg die vier maanden geleden stuntte tegen wereldkampioen Frankrijk (2-0). Marten de Roon kreeg de voorkeur boven de van een blessure herstelde Davy Pröpper. Denzel Dumfries hield Kenny Tete op de bank en Steven Bergwijn en Ryan Babel vormden de voorhoede met Depay. De Roon moest in de rust wijken voor Pröpper. Quincy Promes mocht even later Babel vervangen en Dumfries maakte plaats voor Kenny Tete, die vervolgens binnen een minuut alweer uitviel.

Tete raakte tijdens zijn eerste sprintje geblesseerd aan een hamstring en moet zondag het tweede duel in de EK-kwalificatie met Duitsland zo goed als zeker missen. Koeman mocht zijn gekwetste rechtsback niet vervangen omdat hij al drie keer had gewisseld. Daardoor speelde Oranje de laatste 20 minuten met een man minder.