Bondscoach Koeman vindt uitbreiding WK slechte ontwikkeling

20 March 2023, 17:51 uur
Sport
mainImage
ANP

Ronald Koeman vindt het geen goede ontwikkeling dat aan het komende WK voetbal 48 landen mogen deelnemen. De bondscoach van Oranje denkt dat door de verlenging van het wereldkampioenschap de vakantie van zijn spelers in het gedrang komt.

"Dat er meer landen mogen meedoen, vind ik slecht voor de spelers. Want dat betekent dat de agenda nóg voller wordt en dat het toernooi tien dagen langer gaat duren", zei Koeman op een persconferentie in Zeist. "Je praat wel over de vakantie van spelers. Het houdt maar niet op."

Vorige week maakte de FIFA bekend dat het komende WK, in 2026 in Canada, de Verenigde Staten en Mexico, 104 wedstrijden gaat bevatten. Voor het toernooi zijn veertig dagen uitgetrokken.

EK-kwalificatiecyclus

Enkele dagen na de bekendmaking van dat nieuws werd Gianni Infantino herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Daarover hield Koeman zich liever op de vlakte. "Daarop heb ik te weinig zicht om duidelijk een stelling in te nemen. Dat hoort bij de KNVB", aldus de bondscoach. "Ik praat liever niet over dat soort kwesties en vind dat ik mij moet richten op het voetballende gedeelte. Want daar ben ik bondscoach voor."

Koeman bereidt zich met Oranje voor op de eerste twee wedstrijden van de EK-kwalificatiecyclus. Vrijdag is Frankrijk de tegenstander in Parijs en maandag neemt zijn ploeg het in Rotterdam op tegen Gibraltar.

Kritiek van Kenny Tete

Ronald Koeman heeft weinig begrip voor de kritiek van Kenny Tete aan zijn adres. De rechtsback van Fulham uitte afgelopen weekend zijn ongenoegen over het feit dat hij wel werd opgenomen in de voorselectie van Oranje, maar niet in de definitieve selectie.

"Als hij op iemand geen kritiek kan leveren, dan ben ik het", zei Koeman maandag op de persconferentie. "Hij was altijd in beeld bij mij, maar uiteindelijk valt de keuze nu op iemand anders. We hadden een grotere voorselectie, omdat we veel vraagtekens hadden."

Tete liet zondag na de nederlaag in de FA Cup tegen Manchester United optekenen dat hij het gevoel heeft dat "er een beetje met je balletjes wordt gespeeld". De verdediger had gehoopt terug te keren bij Oranje, maar zijn hoop bleef tevergeefs. Volgens Koeman hebben de uitspraken van Tete geen gevolgen voor de toekomst.

Voorkeur aan Dumfries en Geertruida

"Ik ben niet zo rancuneus, iedereen mag zeggen wat hij denkt", aldus de bondscoach. "Misschien moet ik hem even bellen hoe hij erin staat, want voor mij is het graag of niet."

Koeman gaf op de positie van Tete de voorkeur aan onder anderen Denzel Dumfries en Lutsharel Geertruida. Dumfries is geschorst voor het duel met Frankrijk van vrijdag.


Door: ANP