Blamerende nederlaag DONK

1 April 2019, 11:57 uur

door JOOP SPEE

Een onherkenbaar DONK is op het fraaie sportpark Olympia tegen een beschamende nederlaag aangelopen. Tegen een veredeld tweede elftal van FC IJsselmonde (als gevolg van blessures en omdat er een paar spelers waren weggestuurd omdat zij zich niet aan de normen en waarden van de club wensten te houden) werd het maar liefst 5-1 voor de thuisclub.

FC IJsselmonde mocht de bal met zijn zaalvoetbalinternationals vooral in de eerste helft nauwelijks gehinderd rondtikken en gaf DONK daarnaast een heel harde les in effectiviteit. Ook DONK kreeg kansen genoeg om de wedstrijd te laten kantelen, maar faalde in de afwerking.

Weinig hoopgevend
Het begin was al weinig hoopgevend voor de Gouwenaars. Al in de eerste minuut liet Mourad Gok links vanaf het middenveld een halfhoge bal tussen de DONK defensie en keeper Dennis de Vogel ploffen. De Donkianen hadden de overgang van winter-naar zomertijd kennelijk nog niet voldoende verwerkt, anders is het moeilijk te verklaren dat Ilias Bencharef de bal volkomen ongehinderd tegen de touwen mocht werken, 1-0.

Na twee aardige aanvallen van DONK waarbij het uiteindelijk aan besluitvaardigheid ontbrak was het in de derde minuut al bijna 2-0. Een van richting veranderd schot plofte onbereikbaar voor Dennis de Vogel net naast. In de zesde minuut leek DONK op gelijke hoogte te komen. Tim Houdijk stuurde Mo Irezzi weg. In kansrijke positie vloog diens schot via een Rotterdams been echter in het zijnet. Even later miste een kopbal van Tim Houdijk het doel van Mark van Es op een paar decimeter.

Anders verlopen
De kansen voor DONK konden echter niet verhullen dat het organisatorisch bepaald niet klopte bij de bezoekers. In de 13e minuut kon een steekbal van Karim Mossaoui eenvoudig worden opgepikt door Mourad Gok. Koeltjes zorgde hij voor de 2-0. De wedstrijd had heel anders kunnen verlopen als scheidsrechter Pille in de 16e minuut de bal op de stip had gelegd. Bas Houdijk profiteerde knap van slecht terugspelen in de defensie van FC IJsselmonde, maar werd binnen de beruchte lijnen onderuit getrokken. Terwijl iedereen, de aanhang van de thuisclub incluis, verwacht had dat de bal op de stip zou worden gelegd en de zondaar met rood van het veld zou worden gestuurd, zag de scheidsrechter er geen overtreding in.

Tot aan de rust kreeg DONK nog drie kansen om de aansluitingstreffer te maken. In de 27ste minuut haalde Bas Houdijk onverwachts hard uit. Zijn pegel werd echter fraai tot corner gebokst door keeper Mark van Es. Uit de daaropvolgende corner schoot de opgerukte Werner Overkamp van dichtbij te zacht in. Vijf minuten later leek Tim Houdijk te lang te aarzelen met afdrukken. Het lukte hem uiteindelijk toch, maar Vrouwe Fortuna was DONK niet goed gezind. De bal vloog buiten bereik van Mark van Es tegen de paal. Even later was het weer de beurt aan FC IJsselmonde. Karim Mossaoui haalde ongenadig hard uit, maar zag zijn kogel uiteenspatten op de borst van Dennis de Vogel.

Zware sanctie
In de tweede helft was bij DONK Issam Aarab binnen de lijnen gekomen als vervanger van Mark van Doeland. De Goudse plannen om de bakens te verzetten liepen echter al na tien minuten een enorme deuk op toen Marvin Vat ongelukkig tegen zijn tweede gele kaart opliep. Sjors van Hanswijk maakte een forse overtreding, de scheidsrechter floot en in bijna dezelfde scène zette Marvin Vat een te late tackle in. Terwijl menigeen verwachtte dat Sjors van Hanswijk de gele kaart gepresenteerd kreeg ging het fleurige kartonnetje naar Marvin Vat die dus met rood kon inrukken. Een wel erg zware sanctie.

Tegen het gedecimeerde DONK wisten vooral de technisch vaardige middenvelders Karim Mossaoui en Lahcen Bouyouzan de vrije man moeiteloos te vinden. Toch was het DONK dat binnen vijf minuten twee reuzenkansen kreeg. Na een goede combinatie tussen Imad El Yousfi en Bas Houdijk verscheen Mo Irezzi plotseling alleen voor de keeper. De spits wist keeper Mark van Es echter niet te passeren. Even later, nadat aan de andere kant Robin Pauptit koppend bijna gevaarlijk was geworden, zette Jordy de Jong met een prima pass Mo Irezzi wederom in scoringspositie. De ongelukkige spits schoot nu echter tegen de paal.
Daarna was het FC IJsselmonde dat zijn numerieke overwicht uitbetaald zag worden.

In de 63ste minuut was Ilijas Bencharef al bijna succesvol. Keeper Dennis de Vogel wist de bal echter nog net tot corner te verwerken. Nadat bij DONK Sjors van Hanswijk vervangen was door Edwin Gouw werkte de opgerukte verdediger Jahmil Miquel een lage voorzet tegen de touwen, 3-0. Nadat Jordy de Jong de gele kaart had moeten incasseren wegens commentaar op de leiding nam de thuisclub in de 70ste minuut nog verder afstand. Scheidsrechter Pille negeerde een vlagsignaal voor buitenspel waarna het voor Robin Pauptit een koud kunstje was om te scoren, 4-0.

Eretreffer
Met Dave Tol inmiddels in de ploeg voor Mo Irezzi leek de wedstrijd voor DONK een nog dramatischer aanzien te krijgen. Moerad Gok koerste alleen op Dennis de Vogel af, maar verloor op het beslissende moment de controle over de bal. DONK bleef knokken voor de eretreffer. Die leek er 10 minuten voor tijd te komen toen Edwin Gouw met een fraaie dieptepass Imad El Yousfi lanceerde. Dat de rechterspits ruzie
met de bal kreeg paste naadloos in het spel dat DONK deze middag op de mat legde.

Met Issam El Ouadi in de ploeg voor Ryan Sardjoe bleek FC IJsselmonde nog niet verzadigd. Nadat eerst DONK via een combinatie tussen Issam Aarab en Djordy de Jong nog gevaarlijk was geworden viel de 5-0 na een uitbraak toch. Moerad Gok bediende Robin Pauptit op maat en tegen diens inzet was geen kruid gewassen, 5-0.

Seconden later wist DONK de eer toch nog te redden. Jordy de Jong lanceerde Bas Houdijk die met een hard schot in het dak van het doel de vernedering voor de bezoekers iets minder ondraaglijk maakte, 5-1.
Het bleef bij deze forse zege van FC IJsselmonde dat in de slotfase Richard de Heer en Illyas Margoun nog in het veld had gebracht.

Onthutsende nederlaag
Al met al een onthutsende nederlaag voor een uitermate zwak opererend DONK. De Gouwenaars zijn voorlopig onherkenbaar in vergelijking met de eerste competitiehelft. Toen werd er bijvoorbeeld in twee knappe wedstrijden gewonnen en gelijkgespeeld tegen respectievelijk MSV’19 en FC IJsselmonde, ploegen waarvan nu dik werd verloren.

Voor trainer Pieter van Zoest en zijn staf wacht een zware uitdaging om hun ploeg weer op de vertrouwde rails te krijgen. Er is nog steeds geen reden tot wanhoop omdat een aantal concurrenten ook nu weer punten liet liggen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK HOV/DJSCR.