Bask Pello Bilbao boekt ritzege in Tour de France

11 July 2023, 18:06 uur
Sport
mainImage
ANP

De Spaanse wielrenner Pello Bilbao heeft de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een rit met veel korte lastige klimmetjes van themapark Vulcania naar Issoire. De uit het Baskenland afkomstige renner van Bahrain Victorious won de sprint van een kopgroep van zes renners. De Duitser Georg Zimmermann werd tweede, de Australiër Ben O'Connor passeerde als derde de finish.

Voor Bilbao (33) was het de eerste keer dat hij een rit in de Tour won. Hij had al wel twee etappezeges in de Giro d'Italia achter zijn naam staan. De gele leiderstrui bleef in handen van de Deen Jonas Vingegaard. De kopman van Jumbo-Visma kwam binnen in een groep op zo'n 3 minuten van de ritwinnaar. Daarin reed ook de Sloveen Tadej Pogacar, die in het klassement een achterstand van 17 seconden heeft. Woensdag volgt een rit die wellicht kansen biedt voor de sprinters. Dan gaat het van Clermont-Ferrand naar Moulins.

De rit begon zoals verwacht hectisch met een dertiental renners die richting eerste klim meteen wegreden uit het peloton. Opmerkelijk genoeg sloot er een groep aan met Vingegaard en Pogacar, maar nog voor de tweede beklimming van de dag lieten de grote mannen van het klassement zich terugzakken en bleven er vooraan veertien renners over. Ook zij kregen niet de ruimte, door het hoge tempo van het peloton, of wat daarvan over was.

Gino Mäder

Op weg naar de Col de la Croix Saint-Robert, op papier de zwaarste beklimming van de dag, ontstond opnieuw een kopgroep. Een achttal begon als eerste aan de klim, van hen was Bilbao de hoogst geklasseerde. De Fransman Warren Barguil passeerde als eerste de top. Met een voorsprong van ruim 3 minuten ging de kopgroep de laatste 75 kilometer in. De Fransman Julian Alaphilippe en de Pool Michal Kwiatkowski waren de grote namen voorin.

Richting de laatste helling, de Côte de la Chapelle-Marcousse, gingen de Belg Wout van Aert en Mathieu van der Poel op jacht naar de koplopers. De kopgroep viel op de klim uit elkaar, de twee prominente achtervolgers kwamen niet dichterbij. De Let Krists Neilands kwam als eerste boven en mocht met 35 seconden voorsprong op zijn eerste belagers aan de afdaling beginnen. Op 3 kilometer voor de streep werd hij achterhaald. Bilbao, gemotiveerd om eer te bewijzen aan zijn in de Ronde van Zwitserland overleden ploeggenoot Gino Mäder, bleek de snelste. Het bracht hem naar de vijfde plaats in het klassement.