Antoinette de Jong: geen perfecte race, toch blij met brons

7 February 2022, 17:50 uur
Sport
mainImage
ANP
Schaatsster Antoinette de Jong.

Schaatsster Antoinette de Jong toonde niet haar gulste lach, maar ze was toch wel blij met haar bronzen medaille op de 1500 meter bij de Olympische Spelen in Beijing. "Ik heb niet de perfecte race gereden. Wat er voor mijn gevoel bij mij in zit, kwam er niet uit. Dat is jammer en frustrerend, maar ik ben er toch wel heel erg blij mee", zei De Jong.

"Ik zit niet op het niveau wat ik had op het olympisch kwalificatietoernooi. Ik zit ver af van wat ik moet kunnen rijden en ben dus niet op mijn best op de Olympische Spelen. Ik kan hier mijn energie niet kwijt in mijn slagen. Toch heb ik me na mijn teleurstellende 3000 meter herpakt. Ik schaats niet een fantastische race, maar weet wel op vechtlust het brons te pakken", aldus De Jong, die ruim 1,5 seconde toegaf op winnares Ireen Wüst. "Zij weet als geen ander hoe ze moet pieken."

De Jong is nog zoekende op het ijs in de National Speed Skating Oval in Beijing. "Ik ben het ijs in Thialf gewend en de energie die ik er daar in stop krijg ik terug in snelheid. Alles wat ik op dit ijs erin stop, komt niet terug in de snelheid en dat vind ik lastig." Ze hoopt dat het bij haar komende ritten op de ploegachtervolging en de 1000 meter nog wel verbetert. "Ik vind het dan alleen jammer dat het op de voor mij mooiste afstanden, de 3000 en 1500 meter, minder is gegaan."

De 26-jarige schaatsster beleefde nog spannende minuten na haar eigen rit. "Toen ik over de finish kwam en mijn tijd van 1.54 zag staan, wist ik dat het niet genoeg was. Het was geen snelle tijd en dan zie je wat daarna gebeurt met Ireen die een supersnelle tijd reed. En Miho Takagi moest ook nog en dit is echt haar afstand. Eerst kwam de emotie dat ik weer een afstand had verprutst en dat het niet zo was gegaan als ik had gewild. Maar anderen kwamen niet aan die tijd en dan krijg je weer iets meer hoop. Uiteindelijk was alleen Takagi sneller en ik dacht gelukkig!"


Door: ANP