Gouds Dagblad | Ajax viert het kampioenschap al

Ajax viert het kampioenschap al

mainImage

Officieel heeft Ajax nog een punt nodig voor de 34e landstitel. Maar spelers en supporters van de Amsterdamse club willen niet meer wachten op de uitwedstrijd van woensdag tegen De Graafschap. Zij vierden al uitbundig feest na de zege op FC Utrecht (4-1).

Ajax - FC Utrecht was afgelopen toen AZ en PSV nog in blessuretijd bezig waren. De spelers van de thuisploeg bekeken de laatste minuten in Alkmaar samen met de supporters op de grote schermen van de Johan Cruijff ArenA. Het feest begon nadat AZ de zege had veiliggesteld (1-0).

Drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo dan PSV (veertien treffers). Officieel heeft Ajax nog een punt nodig tegen De Graafschap. Maar in de hoofdstad besefte iedereen dat het niet meer fout kan gaan. Het kampioenschap was veiliggesteld, het feest begonnen.

De late uitschakeling door Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League van afgelopen woensdag zal altijd een litteken blijven bij iedereen die Ajax een warm hart toedraagt. Maar met de landstitel en de beker, de eerste dubbel sinds 2002, en een nooit meer verwachte halve eindstrijd van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal is het seizoen meer dan geslaagd voor Ajax.

Matthijs de Ligt, nog steeds maar 19 jaar jong, was de ceremoniemeester bij het feestje op het veld. De aanvoerder pakte de microfoon en zong een aantal clubliederen. ,,We moeten nog één wedstrijd, maar we hebben de titel binnen", schreeuwde hij met een nu al schorre stem. Ook Klaas-Jan Huntelaar liet zich horen. De routinier keerde anderhalf jaar geleden terug naar Amsterdam. Met maar één doel. Eindelijk een keer kampioen van Nederland worden.

Wat een seizoen beleeft Ajax, met als hoogtepunten de dubbele ontmoetingen met Real Madrid en Juventus. Nu is het afwachten wie er blijven in Amsterdam. Frenkie de Jong speelde tegen FC Utrecht zijn laatste thuiswedstrijd. Hij vertrekt naar Barcelona. ,,Frenkie bedankt", schreeuwde De Ligt door de microfoon. De supporters zongen met hem mee.

De Ligt lijkt ook op weg naar de uitgang. Waar kan hij niet heen? En wat doen Hakim Ziyech, Donny van de Beek en David Neres? Voorlopig eerst feestvieren, zagen we zondag na het duel met FC Utrecht en het goede bericht uit Alkmaar.


Foto: Orange Pictures