'Abdi en Abdi' op jacht naar records in marathon Rotterdam

10 April 2022, 08:16 uur
Sport
mainImage
ANP

De twee Abdi's zijn zondag (vandaag) de blikvangers bij de 41e editie van de marathon van Rotterdam. De Nederlander Abdi Nageeye en de Belg Bashir Abdi wonnen vorig jaar op heroïsche wijze zilver en brons op de marathon bij de Olympische Spelen. In de klassieker over 42,195 kilometer door de Maasstad gaan de geboren Somalische vrienden op jacht naar nieuwe recordtijden.

Abdi won vorig najaar, toen de marathon van Rotterdam vanwege corona naar de herfst was verhuisd, de wedstrijd in een parcours- en Europees record van 2.03.36. Nageeye wil graag zijn Nederlands record, dat staat op 2.06.17, flink aanscherpen.

Ruim 18.000 hardlopers beginnen om 10.00 uur aan de hele marathon, met de start aan de voet van de Erasmusbrug. Een scheepshoorn dient als startschot, want de organisatie vond de gebruikelijke kanonschoten ongepast vanwege de oorlog in Oekraïne.

Björn Koreman, Ronald Schröer en Richard Douma azen op de limieten voor de WK (2.10.00) en EK atletiek (2.12.30). Beide toernooien worden komende zomer kort na elkaar afgewerkt. Bij de vrouwen maakt Nienke Brinkman haar debuut in het topveld. De voormalig hockeyster verraste vorig jaar met 2.26.34 in de marathon van Valencia, de derde tijd ooit gelopen door een Nederlandse.


Door: ANP