Aanvoerders voetbal: vaker racisme vanaf tribune

4 February 2020, 09:10 uur
Sport
mainImage

Racisme in het Nederlandse profvoetbal komt vaker voor dan momenteel bekend is. Aanvoerders van de teams uit de Eerste en Eredivisie geven in een onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met spelersvakbond VVCS, aan dat racisme vanaf de tribunes geregeld plaatsvindt.

Het televisieprogramma ondervroeg 28 van de 38 aanvoerders van de Eerste en Eredivisie. Van hen geven er 21 aan dat racistische spreekkoren vaker voorkomen dan uiteindelijk in het nieuws komen. Ook zegt bijna een derde dat zij zeker een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren.

Maar weinig aanvoerders geven aan dat er op hun club afspraken zijn gemaakt als racistische spreekkoren vanaf de tribunes zijn te horen. Teams die daar wel een plan voor hebben, zeggen dat ze direct van het veld lopen als het voorkomt.

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de ophef bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in november vorig jaar. Toen werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer van racistische spreekkoren. De KNVB en het kabinet zijn vanwege het voorval maatregelen aan het opstellen om racisme tegen te gaan. Die worden deze zaterdag gepresenteerd.