Aanvoerder Van Dijk: vooral de nul houden was lekker

8 September 2023, 08:55 uur
Sport
mainImage
ANP
Aanvoerder Virgil van Dijk.

Aanvoerder Virgil van Dijk was na de 3-0-zege op Griekenland in de EK-kwalificatie vooral blij dat Oranje geen tegendoelpunt kreeg. "De nul houden was lekker. We speelden solide. Het was een dikverdiende zege op een mooie avond", zei de verdediger kort na de interland voor de camera van de NOS.

Nederland verloor eerder dit jaar met 4-0 van Frankrijk en die nederlaag dreunde lang door. "Als je zoveel doelpunten tegen krijgt, doet dat wel wat. We moesten op zoek naar oplossingen. Daar hebben we over gesproken met de bondscoach. Ik denk dat de verdediging stond als een huis. Voorin hebben we de kwaliteiten om doelpunten te maken."

Even wennen
Daley Blind had donderdag bij het Nederlands elftal even tijd nodig om te wennen. De 33-jarige verdediger speelt bij zijn nieuwe Girona in het centrum van de verdediging, maar bondscoach Ronald Koeman stelde hem in de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Griekenland op als linkervleugelverdediger.

"Het is altijd wennen als je normaal gesproken centraal staat. Op deze positie moet ik meer meters maken", aldus Blind, die de vorige vier interlands onder Koeman nog geen basisspeler was. Blind 'profiteerde' van de wisseling van het spelsysteem. Koeman greep terug naar een formatie met vijf verdedigers, waardoor Blind in beeld kwam.

"We kwamen aan het begin van de week bij Oranje binnen en toen hoorden we van de bondscoach dat hij het anders wilde gaan doen. Daar heeft hij zijn redenen voor gegeven", sprak Blind, die Oranje met 3-0 zag winnen. "Ik denk dat we goed uit de startblokken kwamen. We speelden geduldig en waren zuiver aan de bal. We hebben zelf bijna niets weggegeven. Of we ook zo hadden gewonnen in een ander systeem? Dat zul je nooit weten."

Blind speelde zijn 102e interland en kwam daarmee op gelijke hoogte met Robin van Persie.


Door: ANP