7 miljoen dollar boete en minder ontwikkelingstijd voor Red Bull

28 October 2022, 21:49 uur
Sport
mainImage
ANP
Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing.

Red Bull Racing moet een boete van 7 miljoen dollar betalen wegens het overschrijden van het budgetplafond. Bovendien krijgt het team van regerend wereldkampioen Max Verstappen 10 procent minder tijd om de auto te ontwikkelen, aldus de internationale autosportfederatie FIA.

Volgens de FIA is er "geen bewijs dat Red Bull te kwader trouw, oneerlijk of frauduleus heeft gehandeld, noch opzettelijk informatie voor de financiële afdeling heeft verborgen", meldt FIA in een verklaring.

"Het nieuwe financiële reglement is zeer complex en de teams moesten zich er voor het eerst aan houden. Red Bull Racing werd in overtreding bevonden, maar de financiële afdeling erkende dat Red Bull Racing tijdens het beoordelingsproces coöperatief heeft gehandeld en heeft geprobeerd aanvullende informatie en bewijs te verstrekken wanneer daar tijdig om werd gevraagd."

Auto Verstappen

Het team van Verstappen heeft vorig jaar meer geld uitgegeven dan was toegestaan voor het bouwen en ontwikkelen van de auto. Het betrof volgens de FIA een kleine overschrijding van het kostenplafond van 145 miljoen dollar. In totaal zou het volgens de federatie gaan om een overschrijding van 1,6 procent, oftewel iets meer dan 2 miljoen euro.

Aangezien bij Red Bull een "kleine overschrijding" werd aangetroffen, kon de federatie niet al te zwaar straffen. Alleen als het om een "behoorlijke overschrijding" van de kostenlimiet gaat, kan de bond WK-punten aftrekken. De wereldtitel van Verstappen, die hij vorig jaar in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi behaalde, was dus niet in gevaar.

Acceptatie Red Bull

Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, noemt de straf die het heeft gekregen voor het overschrijden van het budgetplafond draconisch. De renstal moet de miljoenen boete binnen 30 dagen betalen, maar Horner vond vooral de korting op de tijd voor in de windtunnel en de aerodynamische ontwikkeling van de wagen 'een draconische maatregel'. "Het zal effect hebben op het prestaties op de baan volgend jaar", zei Horner op een persconferentie vanuit Mexico-Stad waar hij inging op de details van de overschrijding en de straf vooraf aan de eerste training voor de Grote Prijs van Mexico.

De FIA maakte bekend dat Red Bull een overschrijding van ongeveer 2 miljoen dollar had van het kostenplafond van 145 miljoen dollar. Volgens Horner had dat deels te maken met een niet meegerekende belastingaftrek, waardoor de daadwerkelijke overschrijding maar ongeveer 500.000 dollar was, een totaal van 0,37 procent.

Red Bull heeft de straf desondanks geaccepteerd. Het team wil volgens Horner geen maandenlange procedure en ziet het in het belang van iedereen dat "de zaak gesloten wordt". "We accepteren deze straffen met tegenzin en het is goed voor de sport om dit achter ons te laten", aldus de teambaas van Verstappen.

Dit weekend staat de Grote Prijs van Mexico op het programma. Verstappen is al zeker van de wereldtitel en Red Bull kan niet meer achterhaald worden bij de constructeurs.

 


Door: ANP