Gouds Dagblad | Directeur Maasstad: prikken is keuze, ook voor zorgpersoneel
mainImage

Directeur Maasstad: prikken is keuze, ook voor zorgpersoneel

14 september 2021, 10:01 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Ziekenhuisdirecteur Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is tegen een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Ook is hij niet voor verplichte registratie, zo meldt WNL. “Wel of niet laten vaccineren is gewoon een autonome keuze van mensen, ook voor zorgpersoneel”, zegt hij in WNL Op Zondag.

“Waar het mij om gaat als ziekenhuisdirecteur is dat er veilig wordt gewerkt en dat alle patiënten gelijk zijn”, zegt Langenbach. “Op het moment dat je verplicht gaat registreren, lijkt het erop dat iemand die gevaccineerd is veiliger zorg kan leveren dan iemand die niet gevaccineerd is.” Dat is onjuist, zegt hij. “Ook als je gevaccineerd bent, kun je het virus overdragen aan patiënten in het ziekenhuis.”

Langenbach waarschuwt voor de gevolgen van een verplichting. Volgens hem kunnen er situaties ontstaan zoals in Frankrijk. Daar zorgt de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel voor veel weerstand. “Er zijn stakingen en er is personeel dat wegloopt. Maar een ziekenhuis is een collectief goed en daar heeft iedereen evenveel recht op.”

Een plicht past volgens Langenbach ook niet voor de waardering van zorgpersoneel. “We zijn vorig jaar begonnen met het applaudisseren, maar dat zijn we snel vergeten. De Tweede Kamer liep weg toen het ging over de arbeidsvoorwaarden van verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen. De zorgbonus is een grote chaos geweest. We hebben uit eigen zak voorgeschoten omdat het Ministerie van Volksgezondheid kwam met een sortering van wie wel en wie niet. Dat zorgde voor tweedeling in het ziekenhuis, een grote ellende.”

We moeten zorgprofessionals “eerst weer beginnen te waarderen”, aldus Langenbach. “Als je ze achterna gaat zitten met registratieplicht en vaccinatieplicht, krijg je de effecten zoals in Frankrijk.”


Door: WNL