Gouds Dagblad | Wilders: Nu een kinderterreurpardon

Wilders: Nu een kinderterreurpardon

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar


Politiek Den Haag reageert verdeeld op de komst van twee Nederlandse kinderen van een overleden Syriëganger, die banden had met de islamitische terreurbeweging IS. "Na een algemeen kinderpardon, nu een kinderterreurpardon", vindt PVV-leider Geert Wilders. Maar regeringspartij D66 ziet dat anders. "Terecht voorkomt het kabinet dat deze weeskinderen van 2 en 4 jaar oud radicaliseren en dat ze de dupe worden van de verschrikkelijke keuze van hun ouders", zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
 
Twee jonge Nederlandse weeskinderen van een overleden Syrië-ganger zijn uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië gehaald. Dat hebben de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat volgens de bewindslieden om kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in het kamp verbleven. De kinderen konden naar Nederland met hulp van de Franse overheid, die zelf Franse kinderen heeft teruggehaald. De twee Nederlandse kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd. Ze waren eerder door een rechter aan de voogd toegewezen. Toen is gekeken hoe de twee naar Nederland konden worden gehaald. Blok en Grapperhaus doen verder geen mededelingen over de kinderen.

In Noord-Syrië zitten tienduizenden mensen die zijn weggevlucht uit gebied van de islamitische terreurbeweging IS. In de Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en gevangenissen zitten ook meer dan honderd Nederlanders, meldde de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD begin mei: 55 volwassen Syriëgangers en 85 kinderen.
 


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad