Tegenmacht in Rotterdam toe aan fulltime raadsleden?

15 October 2021, 20:07 uur
Politiek
mainImage
Vl.n.r.: Simons, Verkoelen, Van der Velden en (onder) Lammering

Rotterdam heeft 12.000 ambtenaren, die in opdracht werken van 10 ruim betaalde wethouders en een burgemeester. Hun tegenmacht wordt gevormd door 45 raadsleden, van wie er enkelen met slechts een enkel toegevoegd burgerlid werken omdat hun politieke partij slechts 1 zetel heeft. De 45 raadsleden moeten 10.000 digitale stukken per jaar lezen en krijgen daar per persoon ongeveer 2000 euro per maand voor betaald. Een schijntje. Maar wat velen nog erger vinden: hoe kunnen ze in een grote stad met een jaarbegroting van zo’n slordige 4 miljard euro op verantwoorde wijze tegenmacht bieden aan – zoals in Rotterdam – 10 wethouders voor wie een karrevracht aan ambtenaren werkt. De raadsleden Simons (Leefbaar), Verkoelen (50Plus), Van der Velden (Partij voor de Dieren) en Lammering (PvdA) willen daarin verandering. Burgemeester Aboutaleb was gisteren tijdens de raadsvergadering de eerste die er de redelijkheid van inzag en hij gaat de onredelijkheid dan ook voorleggen aan zijn collega’s in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Het viertal raadsleden dat vernieuwing voorstelt vindt dat Rotterdammers het verdienen om ‘’een zo sterk en robuust mogelijke volksvertegenwoordiging te hebben, die namens hen het stadsbestuur controleert.’’ Daarover was iedereen het wel eens donderdag. Maar niet dat er zo nodig een stadsparlement met fulltime raadsleden voor in de plaats zou moeten komen. Ook niet dat de vernieuwing alleen door Den Haag wordt bepaald. Wel dat het tijd wordt om er in eigen huis eens een keer heel lang en gedegen over te debatteren.

‘’En dan nog vraag ik me af of een raadslid dat nu 20 uur per week actief is met 40 uur per week wel afdoende tegenmacht kan bieden. Ik denk het niet’’, zei raadslid Postma van GroenLinks, die er ook aan twijfelt of fulltime-raadsleden hun maatschappelijke loopbaan daarvoor zouden willen opgeven. Want hoe lang duurt een raadslidmaatschap? Vier jaar. Maximaal 8 jaar. Slechts een enkeling haalt drie termijnen. Dus kleven er ook bezwaren aan een vernieuwing, vond Postma. Hij was daarmee een van de zes tegenstemmers, die zich dit keer verspreid over de verschillende partijen aandienden. (Nu mocht het, want de coalitiediscipline zat niet in de weg en op slag was de discussie frisser). 

GroenLinks had 2 van de 5 tegenstemmers. D66, PvdA en CDA beide 1. En ook solist PVV was (zoals vrijwel bij alles) tegen. Alle andere raadsleden waren het in basis met de vier initiatiefnemers eens dat Rotterdam best de bakermat van een op handen zijnde democratische vernieuwing mag zijn. Het beginnetje is in elk geval gemaakt. Burgemeester Aboutaleb gaat bij de G4 poolshoogte nemen.