Gouds Dagblad | Stempassen, kiezerspas en machtigen

Stempassen, kiezerspas en machtigen

mainImage

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en voor het waterschap. Hieronder wat spelregels aangaande het stemmen en de stempas.

Je hebt je stempas(sen) deze week, uiterlijk woensdag 6 maart, ontvangen. Ben je inwoner van Nederland, maar heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Dan ben je niet kiesgerechtigd voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Dan ontvang je slechts één stempas: je mag dan wel stemmen voor het waterschap.

Niet ontvangen of verloren?
Heb je ten onrechte geen stempas ontvangen of ben je hem verloren? Vraag dan uiterlijk op dinsdag 19 maart tot 12u00 vervangende passen aan:
- Bel met het team Verkiezingen via 14 0182 (werkdagen van 9u00 tot 17u00). Zij sturen jouw stempas vervolgens op.
- Kom langs in het gemeentehuis. De vervangende stempas krijg je direct mee.

Stemmen in andere gemeente
Je bent niet verplicht om te stemmen in het stembureau dat op je stempas staat. Het kan handig zijn om in een andere gemeente te stemmen. In dat geval vraag je een kiezerspas aan:
- via een formulier op www.gouda.nl/Verkiezingen Dit moet uiterlijk vrijdag 15 maart bij de gemeente binnen zijn.
- uiterlijk dinsdag 19 maart tot 12u00 in het gemeentehuis van Gouda, op vertoon van je stempas. Maak hiervoor een afspraak op de website van de gemeente of via telefoonnummer 14 0182.

Stem je met jouw kiezerspas in een andere gemeente? Voor Provinciale Staten kun je in heel Zuid-Holland terecht. Voor het waterschap kun je stemmen in ieder stembureau dat binnen het Waterschap ligt.

Machtigen
Kun je zelf niet stemmen? Dan mag je iemand anders machtigen. Je kunt je stempas:
- omzetten in een onderhandse volmacht. Je machtigt dan een kiezer uit Gouda om voor je te stemmen. Dit kun je zelf regelen.
- omzetten in een schriftelijke volmacht via een formulier op www.gouda.nl/Verkiezingen Dit moet uiterlijk vrijdag 15 maart bij de gemeente binnen zijn.

De gemachtigde hoeft niet in Gouda te wonen.