Regio Deal bodemdaling officieel van start

19 November 2019, 09:42 uur
Politiek
mainImage

De Regio Deal bodemdaling gaat op donderdag 21 november officieel van start! Dat gebeurt tijdens het Nationaal Congres Bodemdaling in Fort Voordorp in Groenekan. Het congres wordt georganiseerd door het Platform Slappe Bodem in samenwerking met het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling.

Programma
Tussen 10u30 en 12u00 vindt het plenaire gedeelte van het congres plaats. Daarin vindt ook de symbolische handeling plaats voor de officiële start van de Regio Deal. Dit zal gebeuren door de Goudse wethouder Hilde Niezen (bestuurlijk trekker Regio Deal namens 8 regionale overheden) en Johan Osinga (directeur-generaal ministerie LNV en verantwoordelijke namens het rijk voor de Regio Deal).

Wat houdt de Regio Deal bodemdaling Groene Hart in?
Het Groene Hart en andere veengebieden kampen met een zakkende bodem door zetting en het inklinken van veengrond door ontwatering en droogte. De bodemdaling heeft grote impact vanwege de CO2 uitstoot vanuit het landelijk veengebied, het inklinken van agrarische gronden, en de kosten die met name in het stedelijk gebied in de miljarden lopen. Er zijn daarom nieuwe invalshoeken nodig voor onder meer het wegenonderhoud, de agrarische sector en de fundering van woningen. 

Binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart werken 8 regionale overheden*, de rijksoverheid*, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven gezamenlijk aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Dit gebeurt door meer dan 20 innovatieve experimenten uit te voeren en slim samen te werken. Het Rijk en acht lokale overheden investeren gezamenlijk 20 miljoen euro in de Regio Deal bodemdaling Groene Hart. De kennis die in de regio wordt verzameld, kan ook op andere plaatsen in Nederland en mogelijk internationaal worden toegepast. Zo worden we samen bodemdaling de baas!

* De 8 regionale overheden zijn: gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Gouda, gemeente Woerden, provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Het Rijk is aangesloten via vijf ministeries: LNV, BZK, I&W, EZK en OCW.