Gouds Dagblad | Kabinetsberaad vrijdag helemaal in teken van virus

Kabinetsberaad vrijdag helemaal in teken van virus

mainImage

Het kabinet zal zijn wekelijkse ministerraad deze keer vrijwel volledig wijden aan de coronacrisis. Tijdens enkele losse crisisoverleggen met de ministers die daarbij het meest betrokken zijn, werden de afgelopen week besluiten genomen over maatregelen die de verspreiding van het nieuwe coronovirus tegen moeten gaan. Het laatste grote besluit donderdag was de sluiting van verpleeghuizen voor bezoek. Ook worden vele miljarden uitgetrokken om bedrijven en ondernemers te ondersteunen die in acute financiële problemen komen.

De Tweede Kamer stemde woensdag in met de maatregelen. Volle steun was er voor het economische steunpakket. De gekozen strategie voor maximale controle bij de verspreiding van het virus leidde tot felle kritiek van de PVV en FVD. De hoge toon waarmee zij dit deden, leidde tot verontwaardiging bij de rest van de Kamer.

De ministerraad moet het doen zonder zorgminister Bruno Bruins. Hij trad donderdag af wegens oververmoeidheid. De minister, die de aanpak van de coronacrisis coördineerde, was een dag eerder onwel geworden tijdens het lange debat. Onzekerheid over zijn herstel in deze uitzonderlijke situatie bracht hem ertoe om direct op te stappen. Minister Hugo de Jonge neem de post tijdelijk waar, maar neemt het coronadossier wel permanent over.

Na afloop geeft premier Mark Rutte zijn gebruikelijke persconferentie.


Door: ANP | Foto: ANP