Gouds Dagblad | Kabinet kijkt naar extra hulp voor zelfstandigen
mainImage

Kabinet kijkt naar extra hulp voor zelfstandigen

15 maart 2020, 19:42 uur
Politiek

Het kabinet overweegt zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) extra te ondersteunen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft hierover gesproken met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Wiebes kwam onder vuur te liggen door uitspraken over zzp'ers in WNL op Zondag. De bewindsman zei dat zelfstandigen "wel de groep zijn die zelf hebben gezegd 'ik hoef geen vast dienstverband'. Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen". Wiebes voegde er aan toe dat er voor zelfstandigen wel de wettelijke vangnetten, zoals de bijstand, beschikbaar zijn.

Die bijzondere bijstand wordt mogelijk ruimhartiger toegekend, zegt zijn ministerie. Ook kijkt het kabinet naar andere mogelijkheden nu zorgen onder ondernemers groeien over de gevolgen van de pandemie. Over enkele dagen hoopt het kabinet hier meer over te zeggen.

De uitlatingen van de minister leidden tot woede bij de oppositie en vakcentrale FNV. "Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken," aldus FNV-voorzitter Han Busker.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het "stuitend dat Wiebes zegt dat ze er zelf voor hebben gekozen. Met deze aanpak wordt de recessie erg diep en het maatschappelijk leed onnodig groot." Ook fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren reageerde verontwaardigd op de uitspraken.


Door: ANP | Foto: ANP