Gouds Dagblad | Kaalslag binnenstadtuin binnen de regels

Kaalslag binnenstadtuin binnen de regels

mainImage

De kap en kaalslag van de binnenstadtuin tussen de Oosthaven, de Molenwerf en de Spieringstraat is volgens de gemeente binnen de grenzen van de wet- en regelgeving gebeurd. Dat stelt het college na een grondig onderzoek na het ingrijpende voorval. De lering die de gemeente hieruit trekt, is dat zij meer grip wil krijgen op (vergunningprocedure en -verlening van de) bomenkap voor het vrijmaken van parkeerplaatsen in de binnenstad.

"Het college heeft begrip voor de commotie die is ontstaan in de omgeving, te meer daar het college in haar beleid ook inzet op een autoluwe binnenstad en behoud van groen en bomen. Tegelijkertijd is het
binnen de grenzen van de wet- en regelgeving gebeurd. Daarom zoekt het college naar mogelijkheden om hieruit lessen te trekken en herhaling te voorkomen", aldus het college in een raadsmemo.

'Woestenij achter Spieringstraat en Molenwerf. Habitat specht, gaai en diverse zangvogels in 1 klap weg'. 'Negen bomen, vele struiken waar onnoemelijk veel vogels in konden schuilen en besjes eten. De ijsvogel en de uil zul je hier niet meer horen/zien'.

Het waren slechts een paar reacties van buurtbewoners van de Spieringstraat en de Molenwerf. Ze waren zich begin september rot geschrokken en zeer verontwaardigd over het omzagen van diverse bomen en struiken in de grote binnenstadtuin van Oosthaven 17, naast de Aloysiusschool.

Verder vrezen zij dat bijna duizend vierkantenmeter van de tuin van Oosthaven 17 wordt heringericht als parkeerplaats. In totaal zouden er 35 parkeerplaatsen komen, deels voor de vier appartementen die in het gebouw worden gerealiseerd, maar het overgrote deel is bestemd voor de hotelgasten in het Weeshuis.

Het was weliswaar een rommeltje, maar de tuin tussen de kegelbaan aan de Spieringstraat en Sociëteit De Réunie aan de Oosthaven 17 was een oase van rust. In het verre verleden werd er nog tennis gespeeld op de toen oudste tennisbaan van Gouda. Nu is alles met de grond gelijk gemaakt. Dit in opdracht van de nieuwe eigenaar van de villa achter de Oosthaven. Volgens de ontwikkelaar zijn negen bomen gerooid. Daar worden in een later stadium zeven voor teruggeplaatst, zo zegt de ontwikkelaar.

Om te bezien of de kap van het groen naast de Aloysiusschool in de Goudse binnenstad volgens de regels verliep, is de gemeente Gouda nagegaan of de vergunningplicht is geschonden. 

Zie hier het memo van het college aan de raad.


Foto: Marieke de Kruijf