Gouds Dagblad | Burgemeester Verhoeve had drie opties
mainImage

Burgemeester Verhoeve had drie opties

19 december 2019, 10:37 uur
Politiek

Ook burgemeester Pieter Verhoeve werd woensdagmorgen verrast door de protestactie van de boeren uit het Groene Hart. Onaangekondigd reden de Groene Hart-boeren - uit protest tegen het stikstofbeleid van de overheid - met 200 trekkers de stad in en kwamen ze met honderd trekkers tot aan de Markt. "Ik heb geen vergunning afgegeven. De boeren hebben zich spontaan gemeld vanmorgen!", zo reageerde Verhoeve. 

Tolerant en gastvrij
Verhoeve had vervolgens drie opties, zo vertelde hij woensdagavond aan de ondernemers bij de bekendmaking van de Machtigste van Gouda bij Rabobank Hollandse IJssel. En later deed hij hetzelfde verhaal bij de Black Gospel Night in de Sint Janskerk. "Ik had drie opties: tegenhouden, treiteren of toelaten. Ik heb voor het laatste gekozen. En daar heb ik inderdaad ook commentaar op gehad. Maar dat moge duidelijk zijn: bij het maken van zo'n moeilijke  keuze doet je het nooit goed. Maar boeren, burgers en buitenlui: iedereen is welkom in Gouda. Onze goede stad is tolerant en gastvrij, mits je je gedraagt. Daarom is het onfatsoenlijk dat de actievoerders zich niet vooraf hebben gemeld. Ik begrijp boerenzorgen: net als ieders zorgen. Zorg in ieder geval voor een tijdige kennisgeving in verband met de openbare orde."

Burgemeester Pieter Verhoeve werd ingelicht toen de tractoren kwamen aanrijden vanuit de omringende plaatsen: "Ik ga uit van een vreedzaam protest. Stad en ommeland hebben elkaar nodig", aldus de burgemeester.

"De burgemeester heeft uiteindelijk toestemming gegeven voor deze spontane demonstratie", zo reageerde een woordvoerder van de gemeente Gouda. "Demonstreren is een grondrecht, ook in Gouda. De Markt in Gouda loopt momenteel vol met tractoren. De tractoren verzamelen in Gouda en zullen voor de middag hun weg vervolgd hebben. We gaan ervan uit dat de boeren met respect omgaan met de kwetsbare binnenstad", zo verwachtte de woordvoerder.

"Opeens waren er tientallen boeren in Gouda voor het boerenprotest op de plaats waar al eeuwenlang de beroemde Goudse kaas wordt verhandeld. Kaas die door boeren wordt gemaakt. Dank Handhaving Gouda
en Politie Gouda voor jullie inzet! Inmiddels kun je weer gewoon schaatsen...", zo twitterde Verhoeve 's middag opgelucht.


Foto: Sint Janskerk, Harry Anders