Gouds Dagblad | Burgemeester Krimpen dinsdag op het matje

Burgemeester Krimpen dinsdag op het matje

mainImage
Het stadhuis van Krimpen aan den IJssel. Inzet: burgemeester Vroom

Martijn Vroom, de burgemeester van Krimpen aan den IJssel en oud-Gouwenaar, moet komende dinsdagvond diep door het stof. En wel als hij zich tijdens een extra openbare vergadering van de gemeenteraad moet verantwoorden voor zijn bericht op zijn eigen Facebookpagina kort na de speech van verkiezingenwinnaar Thierry Baudet, waarin Vroom zijn volgers uitlegde dat hij – als onderdeel van de elite in Nederland - weldegelijk boeken leest. Hij liet op zijn account een fotocompilatie zien van zijn boekenkast met daarin literatuur en foto’s over fascisme en nazi’s.

Op de Facebookactie van de CDA-burgemeester volgde landelijk veel commentaar. Ook moest hij zich er de afgelopen week voor verantwoorden in zijn eigen gemeenteraad, waarin het CDA maar één zetel heeft. De twee grootste partijen in Krimpen aan den IJssel zijn Stem van Krimpen en de SGP, beide vijf zetels. Daarna volgen Leefbaar Krimpen en de VVD met 2. De rest is kruimelwerk. De SGP (5 zetels), CU (1 zetel) en CDA (1) blijken volgens de verhalen in de wandelgangen van het stadhuis nog wel enigszins op de hand van Vroom, maar de vertegenwoordigers van de ‘nieuwe plaatselijke politiek’ niet of nauwelijks. Zij vinden het optreden van hun burgemeester "allesbehalve snugger’’.

Krimpen aan den IJssel is van oorsprong een Staatskundig Gereformeerd dorp en het heeft nog steeds veel kerkgenootschappen. Sinds de geleidelijk komst van de Rotterdammers, die het merendeel van de nieuwbouw bewonen, is het allemaal wat vrijer in Krimpen. Sinds kort is er zelfs – na veel geharrewar in de gemeenteraad - een Jumbo-vestiging open op zondag. En om aan te geven hoe de tegenstellingen in het oog springen: de tweede vestiging van Jumbo vindt open-op-zondag "zondig".

Voor burgemeester Martijn Vroom is er daarom maar een matige steun na zijn daad, waar hij overigens geen afstand van heeft genomen. Vroom heeft afgelopen week alleen laten weten dat hij eraan wil werken om het vertrouwen van 'alle' Krimpenaren te herwinnen. Maar die kans is nihil als men op het binnenpleinterras van het winkelcentrum Crimpenhof het oor te luisteren legt.