Opmerkelijke reacties op enquête Gouds Corona team

15 June 2020, 10:15 uur
Ondernemen
mainImage
Gouda Onderneemt!

Vanuit het Corona team (bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Gouda en Gouda Onderneemt) is het initiatief genomen om een vervolg enquête uit te zetten onder de Goudse ondernemers. Dit om te peilen hoe het met het Goudse bedrijfsleven gaat. Gevraagd werd in hoeverre ondernemers gebruik gemaakt hebben van de regelingen van het rijk en de gemeente, wat de omzetontwikkeling is, of ondernemers uit de voeten kunnen met de zogeheten 1,5 meter economie en welk perspectief zij hebben op de toekomst. De tweede enquête van het Gouds Corona team werd door 123 ondernemers ingevuld. Daarbij is een aantal opmerkelijke reacties op te tekenen. 

Wie hebben de enquête ingevuld
De branche waaruit de meeste antwoorden op de enquête zijn gegeven is de horeca: 28% van het totale aantal. Het OFG gebied waaruit de meeste antwoorden op de enquête kwamen, is het centrum: 50% is hier gevestigd. Qua bedrijfsgrootte heeft bijna de helft van de respondenten een omzet van minder dan € 250.000, 10% van meer dan € 5.000.000. ZZP maakt 36% van de respondenten uit.

Resultaten
Slechts 6% van de bedrijven heeft te maken met uitval van personeel door ziekte, 15% heeft uitval uit voorzorg en bijna 80% heeft geen toename van uitval.

Qua toekomstige werkgelegenheid geeft 22% aan na de coronacrisis minder personeelsleden in dienst te zullen houden, en slecht 3% verwacht blijvend extra personeel in te zetten.

Ondernemers verwachten over het algemeen, dat hun omzet de komende drie maanden zal verbeteren, maar 50% verwacht nog te maken te hebben met een omzetdaling ten opzichte van voor de coronacrisis van tussen de 20% en 60%, nog steeds aanzienlijk dus.

Ruim 70% maakt zich hierover, veel of heel veel zorgen. 18% geeft aan dat het voorbestaan van het bedrijf bedreigd wordt.

De op 6 mei aangekondigde versoepelingen verbetert de situatie voor 27% van de bedrijven, 43% geeft aan dit nog niet te kunnen inschatten.

Bijna 70% van de bedrijven heeft te maken met omzetdaling, ruim 40% heeft te maken met eigen liquiditeitsproblemen of liquiditeitsproblemen bij afnemers.

Een groot deel van de omzetdaling komt voort uit gesloten eigen bedrijf of gesloten afzetmarkt en uitval van de vraag. Ook toekomstige omzet staat door uitstel van nieuwe contracten bij 28% onder druk.

Overheidsregelingen
Bijna 60% geeft aan behoefte te hebben aan voortzetten van de regelingen. 34% geeft aan op een of meerdere gebieden behoefte te hebben aan praktische hulp (advies op gebied van HRM, business coaching, hulp bij het invullen van formulieren, hulp bij onderhandeling met vastgoedeigenaren). In de nieuwsbrief van het Coronaloket Gouda wordt daarom het expertteam nogmaals onder de aandacht gebracht.

De Top 3 van meest toegekende en aangevraagde regelingen is:
TOGS (34% toegekend – 7 % aangevraagd) in centrum (52% toegekend – 11% aangevraagd)
Tozo (27% toegekend – 11% aangevraagd) in centrum (38% toegekend – 15 aangevraagd)
NOW (25% toegekend – 5% aangevraagd) in centrum (34% toegekend – 8% aangevraagd)

'Ik weet niet of ze voor mij gelden'
Opvallend bij de regelingen is dat het antwoord 'ik weet niet of ze voor mij gelden', bij alle regelingen meermaals gegeven wordt: bij de regelingen rond de 5% bij de kredieten/financieringen en betalingsuitstel 10%. Ook hier kan het expertteam vaak helpen.

30% geeft aan geen Tozo aangevraagd te hebben. Daarbij is in de enquête ook antwoordoptie 'niet op mijn bedrijf van toepassing' waardoor je er vanuit zou moeten gaan dat dus 30% van de personen die wel aanspraak konden maken op deze regeling, dit niet gedaan hebben.

83% verwacht geen andere vormen van financiële steun van de gemeente. 17% wel, zij vragen:
-verlening tozo en steunmaatregelen in het algemeen
-kwijtschelding lokale belastingen (genoemd worden precario en toeristenbelasting)
-hulp met huur
-tijdelijk afschaffen betaald parkeren mede vanwege de OV maatregelen
-ondersteuning van de cultuursector

Afspraken over huur
Van de bedrijven die een bedrijfspand huren heeft 49% afspraken met de verhuurder kunnen maken over uitstel (36%) of kwijtschelding (13%) van huur. Slecht in 9% (7 bedrijven) wilde de verhuurder hier niet aan meewerken, 42% heeft het niet gevraagd.

Toekomst/1.5 meter economie
46% van de ondernemers geeft aan dat werken in de 1,5 meter economie goed te doen is, bij 40% leidt het tot capaciteitsvermindering, maar 14% van de ondernemers kan er niet mee uit de voeten. Er zijn diverse websites die protocollen verzameld hebben over hoe je in diverse beroepen toch kunt werken met de 1,5 meter regel. Kom je er zelf niet uit, kijk dan bijvoorbeeld eens op www.mijncoronaprotocol.nl

Voor wat betreft duurzaamheidsbeslissingen geeft 66% dat de coronacrisis hierop geen invloed heeft, 9% heeft deze juist versneld doorgevoerd en 25% moet deze juist uitstellen.

Het vertrouwen in economisch herstel krijgt overall een 4.9 (schaal 10), in het centrum ligt dit iets lager met een 4.5. Branche onroerend goed is het meest negatief met een 3.7 en advies en consultancy heeft meest positief met een 6,4. Grootste branche in deze enquête, horeca geeft een 4.1.

Marketing
41% van de ondernemers heeft extra ingezet op marketing en reclame, van de bedrijven actief in detailhandel of horeca heeft ruim 60% zich aangemeld op een of meerdere van de digitale platforms kies voor lokaal, vanuitjehuis en help de horeca.

Communicatie
56% van de ondernemers die de enquete hebben ingevuld is geabonneerd op de nieuwsbrief van Gouda Onderneemt, 47% heeft het coronaloket op de website van Gouda Onderneemt bezocht.

Zie voor nadere informatie https://www.gouda-onderneemt.nl/coronaloket