Info over Informatieplicht Energiebesparing

27 March 2019, 14:40 uur
Ondernemen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In juli 2019 wordt de Informatieplicht Energiebesparing van kracht. Om ondernemers in het mkb de achtergronden en werking van de nieuwe regelgeving uit te leggen, wordt donderdag 28 maart een minisymposium gehouden over deze ‘omgekeerde bewijslast’ in de Wet milieubeheer. Hoofdspreker is Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad.

Ondernemers horen tijdens deze bijeenkomst hoe en waar ze ondersteuning kunnen krijgen, en welke kansen de Wet milieubeheer biedt. Verder vertellen regionale ondernemers (Vepo Cheese uit Bodegraven, Latexfalt uit Koudekerk aan den Rijn en HTC parking & security bv uit Waddinxveen) hun ervaringen met de uitvoering van de energiebesparingsplicht.

Energiebesparingsplicht en informatieplicht
De Wet milieubeheer, die in 1993 werd ingevoerd, geldt voor ondernemers in het mkb die meer dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas verbruiken. Deze ondernemers zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Om bedrijven daarbij te ondersteunen, zijn er voor verschillende sectoren zogenaamde Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. Sinds 2015 voldoen bedrijven die hiervan gebruikmaken automatisch aan de energiebesparingsplicht. Op 1 juli 2019 verandert dat, en gaat de Informatieplicht Energiebesparing in. Ondernemers zijn vanaf dat moment verplicht te registreren welke maatregelen zijn uitgevoerd en te motiveren welke niet.

Gratis toegang, aanmelden verplicht
Het minisymposium wordt gehouden door de duurzaamheidsplatforms en gemeenten in het werkgebied van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), samen met de ODMH.  Het vindt plaats op 28 maart in De Goudse Schouwburg. Het programma begint om 16u30 (inloop vanaf 16u00) en duurt tot 18u30. De toegang is gratis, aanmelden via de website van Duurzaamheidsplatform Gouda is verplicht: www.dpgouda.nl/minisymposium-wet-milieubeheer-de-omgekeerde-bewijslast.