Gemeente Gouda denkt actief mee met horeca

8 May 2020, 11:00 uur
Ondernemen
mainImage
Sint Janskerk

De gemeente Gouda denkt actief mee in een verruiming van de mogelijkheden voor de ondernemers, binnen de context van hun locatie. Voor de markt wordt op verzoek van de gemeente een plan gemaakt om scenario’s te kunnen bezien voor een tijdelijke ruimere opzet van de terrassen. Ter ondersteuning van de bedrijfsvoering van deze zaken in een 1,5 metercontext. Daarbij wordt ook gekeken naar de belangen van onder meer de warenmarkten en het stadhuis. Zo heeft de gemeente Gouda bekend gemaakt.

Wethouders Van Vugt en Bunnik hebben met vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Gouda, een aantal horecaondernemers in de binnenstad bezocht. De langdurige sluiting van de horecagelegenheden heeft, ondanks landelijke en lokale maatregelen, grote impact op het weerstandsvermogen van deze ondernemers. In de toekomst zien de ondernemers een boeggolf aan uitgestelde rekeningen ontstaan. 

Het perspectief op heropening en de wijze waarop dit in de 1,5 meter samenleving uitvoerbaar (en rendabel) te maken is, ontbreekt vooralsnog. Dit verschilt ook per soort horeca (nachthoreca, restaurants, cafés) of zelfs per individuele zaak. Dit leidt tot zorgen. De horeca-ondernemers zijn bijvoorbeeld bang voor een (te) snelle afbouw van steunmaatregelen zoals de NOW-regeling wanneer zaken weer (gedeeltelijk) open mogen.

Afhaal- en bezorgservice
Een aantal ondernemers grijpt deze tijd aan voor het uitvoeren van onderhoudsklussen en/of is een afhaal- en bezorgservice gestart. Dit levert echter maar een beperkt deel van de ‘normale’ omzet op.

De gemeente Gouda heeft bewondering voor de veerkracht van de ondernemers en willen als gemeente actief meedenken in een verruiming van de mogelijkheden voor de ondernemers, binnen de context van hun locatie. Voor de markt wordt op verzoek van de gemeente een plan gemaakt om scenario’s te kunnen bezien voor een tijdelijke ruimere opzet van de terrassen, ter ondersteuning van de bedrijfsvoering van deze zaken in een 1,5 metercontext. Daarbij zal ook gekeken worden naar de belangen van onder meer de warenmarkten en het stadhuis.

Evenementen
Het verbod op evenementen is in de 4e Noodverordening verlengd tot 1 september. Hier is contact over met Goudse evenementorganisatoren. Mede door het verlengen van het verbod wordt het vrijwel onmogelijk om (grote) evenementen nog te verplaatsen naar een latere periode in het lopende jaar. In lijn met de landelijke bepalingen vallen op basis van deze noodverordening ook ‘popconcerten en overige muziekvoorstellingen’ dit verbod. Dit betekent dat poppodia in ieder geval tot 1 september gesloten zijn.